Günümüzde işletmelerin temel hedefi mal ve hizmet üretmektir. İşletmeler bu hedeflerini gerçekleştirmek için çeşitli kaynakları bir araya getirmek, bunları etkin ve verimli bir şekilde kullanmak zorundadırlar. Bu kaynaklar içinde en önemlisi insan kaynağıdır. Çünkü insan, duyguları, ihtiyaçları, düşünceleri, istekleri, yetenekleri ve doğası ile karmaşık bir varlıktır. Bu nedenle de yönetilmesi diğer üretim faktörlerine göre çok daha zordur.
20. Yüzyılın son çeyreğinde başlayıp günümüze kadar uzanan ekonomik, sosyal, teknolojik ve siyasal gelişmeler günümüzde her işletmeyi sahip olduğu insan kaynaklarını etkin ve verimli biçimde kullanma gerçeği ve zorunluluğu ile karşı karşıya bırakmıştır. Bu dönemde uluslararası rekabetin artması, ekonominin küreselleşmesi, bilginin evrenselleşmesi, çok hızlı teknolojik yenilikler, uluslararası ticaretin hızlı gelişimi, yeni üretim yöntem ve tekniklerinin ortaya çıkması ve hizmet sektörünün giderek büyümesi insan kaynaklarının niteliğinde de önemli bir değişimin gerekliliğini beraberinde getirmiştir. Bu zorunluluk işletmecilik eğitiminin önemini arttırmış, bu eğitimi çok daha kapsamlı bir şekilde verilmesi gereğini ortaya koymuştur. İnsan kaynağının yüksek niteliği ve kalitesini belirleyen özellikler olarak sadece mesleki bilgi değil, yaratıcılık, analitik düşünme, sorumluluk alabilme, sürekli gelişmeye açık olma, yenilikleri takip etme ve teknolojik yeniliklere çabuk uyum sağlama ve ekip çalışmasına yatkın olma gibi özellikler ön plana çıkmıştır. İşletmelerin bu değişime uyum sağlayarak ayakta kalabilmelerinin, kaliteli ve yüksek nitelikte elemanlara sahip olmalarına ve insan kaynaklarını akılcı ve verimli kullanmalarına bağlı olduğu anlaşılmıştır.
İşletme Programımız, küresel bir ortamda ayakta kalma mücadelesi veren işletmelerimizin ihtiyaç duydukları nitelikli insan kaynağının çağdaş eğitim yöntem ve teknikleri ile yetiştirilmesini ve çalışma yaşamında önemli görevler üstlenebilecek ölçüde işletmecilik bilgi, beceri ve davranışlarla donatılmasını amaçlamaktadır. Programımızda üretim, muhasebe, pazarlama ve satış, finansman, insan kaynakları yönetimi, bilgi teknolojileri, istatistik, hukuk ve davranış bilimleri gibi gibi temel işletmecilik konularında çağdaş bilgiler sağlayan dersler ağırlıklı olarak verilmekle birlikte, öğrencilerimize analitik düşünme, karar verme, ekip ve takım çalışmasına yatkınlık, yaratıcılık, liderlik, girişimcilik, sorumluluk üstlenme, proje geliştirme, araştırma yapma, bilgi teknolojilerini en iyi şekilde kullanma gibi nitelikler kazandırmayı amaçlayan, dersler, grup çalışmaları, vaka tartışmaları, işletme oyunları, projeler, konferanslar da yer almaktadır. Staj zorunlu olmamakla birlikte, öğrencinin kendi isteği ile staj yapmak istemesi durumunda staj yönetmeliğine bağlı olarak bu isteği değerlendirilmekte ve staj bulma konusunda gerekli destek ve yardım sağlanmaktadır.
Dört yıllık yoğun bir eğitim ve öğretim dönemi sonunda öğrencilerimizi;
bireyler olarak Üniversitemizden mezun etmek temel hedefimizdir.
Bu özelliklere sahip tüm öğrencilerimizin ülkemizin sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren özel sektör kuruluşlarında ve kamu kurumlarında her düzeyde önemli görevler üstleneceklerine inanıyor ve öğrencilerimize bu hedefe odaklanmış başarılı bir eğitim ve öğretim dönemi diliyoruz.
Dr. Öğr. Üyesi Özgür Burçak GÜRSOY YENİLMEZ
İşletme (Türkçe) Bölüm Başkanı
Bu içerik 04/07/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.