Beykoz Üniversitesi’nin iş birliği ile ilki düzenlenen “Başkent 1. Gastrobul Gastronomi Trendleri Buluşma Zirvesi” pek çok ülkeden gelen temsilcilerin de katılımıyla Ankara Demonti Otel’de gerçekleşti. Gastronomi alanında yeni trendlerin konuşulduğu zirvede katılımcı şefler Türk ve dünya mutfağını konuşarak bu alanda yapılması gereken yenilikleri dile getirdiler.
Gastrobul 1. Gastronomi Zirvesi’nde, Türkiye’nin önde gelen şef ve yazarları, ülkemizin mutfak kültürünü dünyaya sunabilmek adına, gelişen gastronomi trendleriyle yorumlayıp, oluşturdukları yemek çalıştaylarında hazırladıkları farklı tarifler, değerli sunumlar ve söyleşilerle gastronomi tutkunlarını lezzetli bir keşfe çıkardı.
'Mutfak kültürümüz sadece dönerden ibaret değil'
Zirvede konuşma yapan ünlü şef Hazer Amani, bütün dünyada Türk mutfağı denince akla gelen ilk yemeğin sadece döner olduğuna işaret ederek: “Anadolu binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan medeniyetlerin buluşma yeridir. Bu nedenle yemek kültüründe müthiş bir zenginliğe sahibiz. Mutfak kültürümüz sadece dönerden ibaret değil. Mesela basit bir yemek gibi görünen tarhana, bütün dünyada trend olabilecek bir kapasiteye sahiptir. Çünkü fermente gıdaların önemi ve lezzeti artık kavranmıştır” dedi. Yeni gelişen gıda teknolojilerinin de bizler için önemli olduğuna vurgu yapan Amani: “Mesela pastörize teknolojisi olmasaydı bugün büyük olasılıkla raf ömrü çok kısa olan süt ürünleri nedeniyle dünyada açlık çekilecekti. Bu nedenle yeni teknolojilere arkamızı dönmeden geleneksel lezzetlerin de unutulmamasını sağlamalı; yemek kültürümüze sahip çıkmalıyız. Ekşili yemekler, turşu ve tarhana gibi diğer fermente gıdaların değeri bütün dünyada daha yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Bu zenginliklerimizi işleyerek bütün dünyaya ihraç edebiliriz” dedi.
'Sadece ‘duzsuz’ ile bile her yarışmada birinci olup damakları fethederiz'
Türk mutfağının dünya mutfak kültürü içinde yer alan en zengin mutfak birikimine sahip olduğunu dile getiren organizasyon düzenleyicilerinden şef Gökhan Gümüş ise bu yıl birincisi düzenlenen Gastrobul etkinliğinin Beykoz Üniversitesi’nin katkılarıyla geleneksel hale getirileceği müjdesini verdi. Önümüzdeki yıl ikinci etkinliğin İstanbul’da yapılacağını açıklayan Gümüş, bu buluşmada bir de bütün dünya aşçılarına açık olacak bir yarışma bölümünün de yer alacağını belirtti. Gümüş, uluslararası yarışmalarda Türk yemek kültürünün en güzel örneklerinden biri olan 'duzsuz' içinse "Sadece bu yemekle bile her yarışmada birinci olup damakları fethederiz" dedi.
Türk mutfağı hakettiği yeri artık almalı
Türkiye’nin değişik coğrafi bölgelerindeki mutfak kültürlerinin harmanlanarak, ürünlerin çiftçilerin elinden soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini ve nasıl özveriyle hazırlandığının gösterilmesi de amaçlarından biri olan zirvede Türk mutfak kültürü, dünyanın farklı ülkelerinden gelen katılımcılara tanıtıldı. Türk gastronomlar ile yabancı gastronomlar arasında ortak bir dil ortaya çıkarılmasının da hedeflendiğini belirten şef Tarık Kurt, Türk mutfağının dünyaya açılarak artık hak ettiği yeri alması gerektiğini vurguladı.
Gastronomi Zirvesi’nde lezzet keşfine çıkıldı
Gastronomi dünyasının yerli ve yabancı profesyonellerini bir araya getirme ve onların oluşturduğu reçeteleri sunma şansı veren zirvede şefler, Anadolu mutfağının, geçmişi bin yıllara dayanan 'tarhana, bulgur, mısır ve nohut ve et' ile farklı lezzetler oluşturarak gastronomi dünyasına yepyeni ufuklar açtı. Gastronomi dünyasının başarılı ismi şef Hazer Amani, 'etin profesörü' olarak adlandırılan Cüneyt Asan; 'Tarhana yalnızca bir çorba değildir' diyen gastronom ve kitap yazarı Süleyman Dilsiz, 'Gastronometro' ile enfes lezzetler yaratan şef Vedat Demir, 'Anneannemin Lezzetleri' kitabının yazarı ve yemek programı sunucusu Asuman Kerkez, 'Anadolu Mutfağı' kitabı yazarı şef Muhsin Ertürk, dünya menüsü denince akla gelen şef Mehmet Siriş, lezzet dostu yazar-gurme-şef Z. Haldun Tüzel, işletmeci-şef Özlem Mekik, gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinden şef Mehmet Kudat, şef Yılmaz Güney, şef Barış Dırbalı, şef Yılmaz Almaz, şef Kadir Yakıcı ve şef Cemal Yıldız'ın katıldığı etkinlikte özel konuk ve sunucu olarak ise 'Gizem'in Mutfak Aşkı' ve 'Aşkın Lezzeti' adlı kitapların da yazarı Gizem Özdilli yer aldı.
Bu içerik 09/02/2018 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.