Beykoz Üniversitesi öğretim görevlilerinden ünlü ressam, yazar, heykeltıraş ve sanat tarihçisi Gürol Sözen’in 40’ı aşkın resim, heykel ve ikonları, 8 Mart-27 Mart tarihleri arasında Doku Sanat Galerisi’nde sergilenecek.
Ünlü yazar Adalet Ağaoğlu, Sözen için: “Bilincime aldığım Gürol Sözen, resmiyle, yazısı, heykeli ve hayattaki duruşuyla umutsuzluğun umudundaki çekime yakalanmıştır. Yazarlığında resmini gizlediği, ‘hiç resim yapmamış gibi' durduğu kadar, ressamlığında da hiç yazmamış gibi duruyor. Öylesine inceltilmiş dokunuşlar…” diyor.
Şair Ceyhun Atuf Kansu Sözen'in '1919-1923 Destan' başlıklı resimlerini, “Gürol Sözen’in çizgilerinde Kurtuluş Savaşı'nın akıp gider ırmağı vardır. Atlar, kadınlar, yeller... Bir duman içinde gelirler ve bir karmaşaya doğru giderler. Bu duman, Kuvay-i Milliye için tarihsel bir simgedir” şeklinde yorumluyor.
Usta yazar ve çevirmen Celal Üster ise sanatçıyı kapsamlı bir bakış açısı ile betimleyerek: “Bazı insanlar vardır şairdir, ressamdır, heykeltıraştır, yazardır ama onları hiçbir zaman tek bir sözcüğe sığdıramazsınız. Bana sorarsanız kültür adamıdır onlar. İster resim yapsınlar, ister şiir yazsınlar, ister deneme ya da incelemenin düşünceleri arasında sözcük gezdirsinler... Seslerini hemen hemen hiç yükseltmede hep derin suları yeğleyerek, durmadan akan kültür ırmağının sularına hoşgörünün, keyfin, yaşama sevinciyle damıtılmış yeni suları eklerler. Bence ülkemizde sayıları pek fazla olmayan bu kültür adamlarından biri de Gürol Sözen’dir. 'Ressam Gürol Sözen mi, yazar Gürol Sözen mi, sanat tarihçisi Gürol Sözen mi, gazeteci Gürol Sözen mi? Her biri tek başına yetersiz. Kanımca her yaptığını hem binlerce yıldır aynı topraklardan beslenen hem de her çağda yeni sularda yıkanan Anadolu uygarlıklarını özümseyerek yapan bir kültür adamıdır Gürol Sözen” anlatıyor.
Şiirleri dilden dile dolaşan, bir çok ödülün sahibi usta şair Refik Durbaş’ın yorumu ise farklı: “Gürol bence şiire en yakın duran ressamlarımızdan biri. Haydi Divan şiiri geleneği ile söyleyeyim, bir ‘taç beyit’ zarafeti ve inceliği var. Çünkü o kuşun anavatanı yüzyıllardan beri Anadolu. Renkleri şiir ile beziyor Sözen, şiir yüklüyor onlara… Ama renge de sözcüklere de sığınmıyor. Bizans’tan, Selçuklu’dan, Osmanlı'dan süzdüğü renkleri de iliklerine kadar yaşıyor çünkü yüreği ile can veriyor bezemeye, nakışa…” diyor.
8-27 Mart tarihleri arasında Doku Sanat Galerisi’nde sergilenecek ve tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olan Gürol Sözen’in sergisinde yer alan tüm resim, heykel ve ikonlarında tüm bu yorumlardan izler bulabilirsiniz. Serginin açılışı ise 8 Mart 2018 günü saat 18.00'de yapılacak.
Bu içerik 05/03/2018 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.