Beykoz SBF İzmir Yedi İklim Söyleşilerine Katılıyor

Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Egemen Yılgür Tarih Vakfı, İzmir-Konak Belediyesi ve Ebruli Turizm iş birliğinde düzenlenen İzmir Yedi İklim Söyleşileri'ne konuşmacı olarak katılacak. “Bir Asrın Penceresinden Balmumcu Çiftliği: Oluş Halinde Bir Sosyo-Mekânsal Örüntü ve Akışkan Dinamikler” temasıyla 21 Mart 2019 saat 19.00’da Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılacak söyleşinin tanıtım metninde aşağıdaki ifadelere yer veriliyor:

19. yüzyıl başlarında günümüzde İstanbul'un Şişli ve Beşiktaş ilçelerinde yer alan toprakların devlet tarafından satın alınmasıyla kurulan Balmumcu Çiftliği esas olarak Hazine-i Hassa kontrolünde olan geniş bir tarımsal arazidir. Sultan Abdülmecid'in özel tasarrufuyla çiftlik topraklarının bir kısmı ayrılarak Osmanlı yönetici elitleri için Pera ile rekabet edebilecek modern bir yerleşim olması düşüncesiyle Teşvikiye-Nişantaşı semti kurulur. Büyük ölçüde Arnavutlar ve 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında bir grup tarımcı göçmen, çiftliğin muhtelif bölgelerinde, farklı büyüklüklerde tarım arazilerinin kullanma hakkını kiralarlar. Bu durum dağınık konut yapılarından oluşan köy tipi yerleşimlerin bölge genelinde gelişmesine neden olur. 1883-84 yıllarında Bulgaristan’ın Lofça ilçesinden gelen ve meslekleri hamallık olan sekiz muhacir ailenin Taşocağı mıntıkasında kurdukları teneke mahalle ise bölgedeki sosyo-mekânsal dokuyu daha da karmaşık bir hale getirir. Zamanla bu dokuya Anadolu ve İstanbul’un farklı bölgelerinden gelen yoksullar da dahil olacaklardır. Ayrıca tablakarlar başta olmak üzere çeşitli saray-konak çalışanları da bu bölgede arazi kiralar, kiraladıkları arazilerde kısmen tarım icra ederken kısmen de barınma amaçlı konut inşasına yönelirler. Söz konusu farklı toplumsal kümelerin her biri, Balmumcu Çiftliği arazisi üzerinde oluşan sosyo-mekânsal örüntünün akışkan dinamikleri olarak etkileşim içerisine girmişlerdir. Aynı anda izolasyon, karışma, çatışma ve uyum süreçlerinin damgasını vurduğu söz konusu etkileşimsel süreç, çok sayıda arşiv belgesi ve bölgede farklı tarihlerde hazırlanmış olan kayıt defterlerinin analizi üzerinden sosyo-tarihsel bir anlatı olarak inşa edilebilmektedir. Bu sunumda hali hazırda devam eden bu çabanın ilk sonuçları genel hatlarıyla paylaşılacaktır.

Bu içerik 15/03/2019 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı