11. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu "Gıda Güvenliği ve Soğuk Zincir Lojistiği" ana teması ile Beykoz Üniversitesi ve Lojistik Derneği (LODER) iş birliğinde 28 Nisan 2021 Çarşamba Günü Saat 09:30-17:00 arasında çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı'nın yaptığı etkinlikte Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Lojistik Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ile Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bengisu Bayrak'ta açılışta konuşacılara ve katılımcılara teşekkür etti.
Gıdanın, insanların günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan sempozyum genelinde soğuk zincir lojistiği üzerine dikkat çekildi. Gıdanı, basit bir günlük fonksiyon olmanın ötesinde, insan sağlığı ve mutluluğu için önemli olduğunun altı çizilerek güvenilir gıdanın ne olduğu katılımcılara aktarıldı. Güvenilir gıdaya ulaşmak amacı ile gıdalarımızın uygun koşullarda taşınması ve depolanması gerektiği her oturumda dile getirildi.
"Gıda Güvenliği ve Soğuk Zincir" üç farklı oturumda ele alındı
Soğuk Zincir; üretim aşamasından başlayıp sevkiyat, depolama ve tüketim aşamasına kadar ki süreçte tarım ve gıda ürünlerinin düşük sıcaklıkta saklanması olduğunu açıklayan uzmanlar, günümüzde tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma isteğinde artış yaşandığı konusundaki tespitlerini de paylaştı. Her türlü dağıtım kanalında Soğuk Zincirin önemine ve daha fazla dikkat ve özenle sürdürülebilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Bu konudaki uygulamalar ile standartlar üzerine konuşmacılar bilgilerini aktardı.
11. Tarım-Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu’nun birinci oturumu Tarım-Gıda Tedarik Zinciri başlığı altında "Gıda Sanayinde Gıda Güvenliğinin Önemi, Gıda Güvenliği ve Soğuk Zincir Lojistiği, Avrupa Birliği ve Türkiye’de Gıda Güvenliği ile Hazır Gıda Sektöründe Soğuk Zincir ve Yeni Uygulamaları” konuları ele alındı. Oturumun moderatörlüğü Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Suavi Ahıpaşaoğlu yaptı.
Soğuk zincir ve gıda kayıpları
Pandemi sonrası gıda kayıplarının ele alındığı Sempozyumun ikinci oturumunda ise “Akıllı Şehirler ve Kentsel Tarım başlığı altında Tarımda Kooperatiflerin Fonksiyonu, Tarım- Gıda Kısa Tedarik Zincirleri ve Bölgesel Ağlar, Toplu Beslenme Sistemlerinde Pandemi Sonrası Yaklaşımlar ve Gıda Kayıpları ve Atıkların Önlenmesi” konuları üzerine konuşuldu. İkinci oturumun moderatörlüğünü Beykoz Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baki Aksu yürütttü. “Gastronomi ve Mutfakta Soğuk Uygulamaları” panelinin gerçekleştirildiği üçüncü ve son oturum ise Bilgi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Dilistan Shipman moderatörlüğünde tamamlandı.
Sempozyum; insan sağlığını doğrudan etkileyen tarım ürünleri ile gıdaların, depolanması ve dağıtılması sırasında karşılaşılan zorlukların ve gereksinimlerin tüm taraflar tarafından bilinmesini sağlamak, etkin ve verimli soğuk zincir lojistiğinin önemi konusunda bilinirliliği artırmak, sürdürebilirlik yönünde standartlar oluşturmak, iş birliği ve birlikte hareket ortamı geliştirmek, gastronomi bakış açısıyla tarım-gıda tedarik zincirini değerlendirmek çerçevesinde yapıldı.
11. Tarım-Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu konuşmacılarına ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.
Bu içerik 05/05/2021 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.