Beykoz İlçesi Afet Lojistiği Zirvesi’nde Deprem Gerçeğine Vurgu Yapıldı

Beykoz İlçesi Afet Lojistiği Zirvesi Beykoz Belediyesi ve Beykoz Üniversitesi iş birliği ile 20 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşti. Beykoz Üniversitesi Kavacık Yerleşkesi Konferans Salonunda düzenlenen zirvede alanında uzman konuşmacılar, akademisyenler yer aldı.

Afet ve acil durum anında risk faktörlerinin belirlenmesine katkı sunmak, afet anında ve sonrasında kritik önem taşıyan afet lojistiğine vurgu yapmak amacı ile gerçekleşen zirvede olası afetlerden önce önleme süreci, afet anında hayati müdahaleler ve afetten hemen sonra kurtarma süreçlerine ilişkin lojistik alanı ele alındı.

Beykoz İlçesi Afet Lojistiği Zirvesiaçılış konuşmasını yapanBeykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman; “Burada, felaketler ve doğal afetler sırasında hayati önem taşıyan bir konuya odaklanıyoruz: Afet Lojistiği. Doğal afetler, toplumlarımızı beklenmedik ve acil durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Depremler, seller, fırtınalar veya diğer afetler, yaşamlarımızı ve çevremizi aniden değiştirebilir. İşte tam da bu noktada, afet lojistiği devreye giriyor.

Üniversiteler ile Belediyeler arasındaki iş birliği, toplumsal gelişim için önemli. Beykoz Üniversitesi ve Beykoz Belediyesi iş birliği sürecini bir adım daha ileri taşıyarak, İstanbul’un afet lojistiğini Beykoz ilçesinden başlayarak konuşmak, Afet Lojistiğinin önemini ve farkındalığını artırmak ve olası bir afetten önce ilçemizde Afet Lojistiği alanından çalışmalar yapan paydaşları bir araya getirmek Afet Lojistiği Zirvesinin temel amacını oluşturuyor.

Bugün bir arada olmamızın amacı; afet lojistiği uygulamalarının önündeki temel sorunların çözümü için Beykoz Üniversitesi olarak sağlayabileceğimiz akademik katkıların yanı sıra ilçemizde başta Beykoz Belediyesi ve Beykoz Kaymakamlığı olmak üzere nasıl çalışmalar yapılabileceğinin tespitini paydaşlarımız ile birlikte değerlendirmektedir. Katkı sağlayan tüm katılımcılarımıza teşekkür ederim.” dedi.  

“2012 yılında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu iken bizler Afet Lojistiği Zirvesi’ni gerçekleştirdik.”

Zirve kapsamında konuşan Beykoz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Engin Özmen tüm katılımcılara teşekkür ederken şöyle dedi; “2012 yılında henüz Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu iken bizler Afet Lojistiği Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Alanında uzman akademisyenler, araştırmacılar, dernek ve STK temsilcileri ile masaya yatırdık ve önemli çıktılar elde ettik. Bugün bu anlamda Afet Lojistiği Zirvesi’nin ev sahipliğini yapmış olmak ve Beykoz Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirmek son derece önemli. Zirve sonucunda çıkacak veriler ile 2012 yılından bu yana neler değişmiş bunları net olarak görebileceğiz.

Başka bir açıdan baktığımız zaman afet sadece deprem değil sel, toprak kayması, yangın vb. birçok afette planlama şart ve kritik bir öneme sahip. Üniversite olarak Beykoz Belediyesi desteği ile Beykoz Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü (BÜDAK) ekibimiz 6 Şubat depreminde koordineli bir şekilde sahaya indi. Orada afetzedelere ulaştı ve gerekli yardımlarda bulundu. Bizler deprem bölgesinde yaşadığımız için elbette bu depreme ve her türlü afete karşı hazırlıklı olmalı tüm planlamalarımızı uygun şekilde tasarlamalıyız.” 

“İmkanların afet alanına değil afet alanlarında imkanlar oluşturulacak organizasyonlar yapılmalı.”

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın şunları dedi; “Afet lojistiği kavramı çok önemli bir kavram. Afet konusu, Türkiye’de Gölcük Depremi ile gündem oldu ve 24 yıldır depremi Türkiye olarak konuşuyoruz. Marmara Bölgesi, Türkiye’nin kalbi ve depremden etkilenme ihtimali en fazla olan yerlerden. Uygunsuz yapıların hepsinin yenilenmesi gerekiyor. Burada da kentsel dönüşüm dediğimiz konu ortaya çıkıyor.

Deprem konusunda lojistiğin bir başka boyutu da arama ve kurtarma çalışmalarının ardından temel ihtiyaçların afet bölgesine sevki. Bu sebeple biz kent tarımı konusunu da gündeme getirmiş durumdayız. Topraksız tarım konusunda Beykoz Üniversitesi iş birliği ile Topraksız Tarım Ar-Ge Uygulamaları Serasını oluşturduk, test ettik ve çalışmalarını yaptık. Lojistik, gıdanın ulaşması için de son derece önemli. Sadece deprem için değil tüm afetler öncesinde güçlendirilecek alanlara bakılmalı. İmkanların afet alanına gitmesi değil, afet alanlarında imkanlar oluşturulacak organizasyonlar yapılmalı. Bu önlemlerin hepsi milli güvenlik için de kritik.

Beykoz Kaymakamı Faik Oktay Sözer ise afet anında müdahale planlarının hazır olmasına gerektiğine vurgu yaparken şöyle konuştu; “Baktığımız zaman bazı bölgelerimizin afete hazırlık aşamasına gelmeden önce yollarımızın ve altyapımızın hazır olması şart. Yol güzergahlarımızı ve bu güzergahtaki binalarımızın kontrollerinin yapılması lazım.”

Yalnızca afet bölgelerinde değil acil durumlarda da AFAD çalışıyor.

AFAD’ın afet öncesinde, anında ve sonrasında neler yaptığı, nasıl çalıştığından söz eden İstanbul AFAD Anadolu Yakası Birlik Müdürü Bilal Öztürk, AFAD’ın kuruluşunu ve kuruluş amacını da katılımcılara aktardı. Yalnızca afet bölgelerinde değil acil durumlarda da çalıştıklarını belirten Öztürk; “Afet bilincine sahip bir toplum olabilmek için afet farkındalık eğitimlerini gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Elazığ, İzmir ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlere ilişkin analizlerini paylaşan Öztürk Kastamonu Bozkurt Sel felaketine dair yaşadıklarını da anlattı.

Afet Yönetimi anlamında bilinçlenme şart!

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Görçün, Afet Yönetimi anlamında bütün üniversitelerin bilinçlenmesini belirtti ve ekledi; “Afet bilinci son derece önemli bir konu. Türkiye’de afet anında ve sonrasında planlama yapmamız gerekiyor. Ülkemizde ciddi bir inşaat problemi söz konusu. Öncelikle bilinçli yapılanma ve altyapı çalışmalarını oluşturmalıyız.” dedi.

Deniz Afet Müdahale Grubu

İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Şişlioğlu zirveye ilişkin gerçekleştirdiği sunumunda şu önerilerde bulundu; “Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi gibi gelecekte de bir afetle karşılaşılması durumunda arama kurtarma ve hayatta kalmayı sağlayıcı ekipmanların 1-2 gün içerisinde bölgeye intikalini sağlayabilecek ve faaliyetlerin yönetimi için gerekli bilgi işlem çevrimlerini tesis edebilecek TCG Anadolu çıkarma gemisi ile yine envanterimizde bulunan 2 ya da 3 adet hızlı lojistik destek gemisinden oluşacak “Deniz Afet Müdahale Grubunun” teşkili ve çalışma yöntemleri uygulanabilir. Bu afette de görüldüğü gibi ilk 7 gün içinde afet bölgesine arama kurtarma ve hayatta kalmayı sağlayıcı ekipmanların en kısa sürede intikalini sağlayacak sistemlerin oluşturulması hayati öneme haizdir.” dedi.

Afet zamanları ulaştırma sıkıntısı olduğundan söz eden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Şişlioğlu, bunlara ilave olarak afet bölgesindeki faaliyetlerin yönetimini ve kontrolünü sağlayacak bilgi işlem çevrimlerinin de tesis edilmesi gerekli olduğunun altını çizdi.

 

Bu içerik 14/01/2024 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı