Geleceğin Dünyası: Yapay Zekâ Konferansı 20 Mart 2024 Çarşamba günü Kavacık Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Konferans kapsamında yapay zekâ temelli oturumlar gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, alana dair ilgisini ve yapay zekaya ilişkin güncel teknoloji üzerine görüşlerini aktardı. Yapay zekanın kullanım alanlarındaki artışa değinen Prof. Dr. Durman; “Her geçen gün yapay zeka ile ilgili yeni bir şey öğreniyoruz. Böylesine güncel ve etkili bir konuya sahip olan konferansın Üniversitemiz bünyesinde yapılmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Konferans üzerine notlarımı oluştururken chat GPT’nin neler yapabildiğini görmek istedim. Açılış konuşması için yapay zekadan bir metin hazırlamasını istedim. Genel başlıklar halinde bana bir konuşma metni oluşturdu. Bana etikten güvenliğe kadar yapay zeka üzerine kapsamlı ama terimsel bir metin sundu. Sonrasında bireysel bir metin oluşturabilir mi diye merak ettim ve adımı yazarak kişiselleştirdim. Bana o kadar yakın bir metin sundu ki. Nasıl bu kadar hızlı bir çözümleme yaptı, nasıl bu kadar bireyselleştirilmiş bir metin hazırladı. Sunmuş olduğu yazıdaki bana ait ifadeler karşısında oldukça şaşırdım. Sıklıkla kullandığım kelimelere yer vermesi, dilinin bana olan yakın olması karşısında etkilendim.” ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda yapay zeka ile ilgili yapılan araştırmalara değinen Prof. Dr. Durman, Singapur özelinde örnekler verdi. Teknolojik alanda son derece ileri düzeyde olan ülkenin yapay zeka alanına ayırdığı bütçe ve buna ek olarak gelecek planlarını aktardı. Singapur’un yapay zeka için ciddi kaynak ayırdığını belirtirken şöyle konuştu; “Singapur’un şöyle bir öngörüsü var. Şu anda gençler 40’lı yaşlara geldiklerinde bildiklerinin bir öneminin kalmayacağı düşünülüyor. Bu kişilerin yükseköğretimde olmaları için plan hazırlanmış durumda. Yaşlı ve gençlerin bir sınıfta eğitim alması yönünde çalışmalar yapılıyor.”
Üniversiteler neler yapmalı?
Üniversiteler olarak yapay zeka alanına daha çok odaklanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Durman, yapay zekanın ders müfredatlarına entegrasyonlarına da vurgu yaptı. İlkleri yapan bir Üniversite olarak yapay zeka anlamında çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Prof. Dr. Durman; “Bilişim alanına değer veren bir kurumuz. Türkiye’de henüz yapay zeka ile ilgili bir bölüm yokken biz 2018 yılında Robotik ve Yapay Zeka ile Veri Bilimi ve Mühendisliği bölümlerini açmak için Yükseköğretim Kurumu’na başvuru yaptık. Fakat yeni bir üniversite olduğumuz için kabul edilmedi. Bizden sonra 2019 Hacettepe Üniversitesinde Yapay Zeka Mühendisliği bölümü açıldı. Şu anda ise Yapay Zeka Mühendisliği, Veri Mühendisliği olmak üzere yapay zeka temelli 5 bölüm üniversitelerimizde açıldı ve eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversitemiz içerisinde yüksek lisans düzeyinde ise Yapay Zeka Programımız tezli ve tezsiz olarak mevcut. Ayrıca Yetkinlik Geliştirme Programımızda da Herkes İçin Yapay Zeka dersimiz var.” dedi.
Konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Derneği Onur Kurulu Üyesi Deniz Tiryakioğlu; dernek olarak hem Üniversitelere hem de bakanlıklara destek verdiklerini söyledi. Bilişim ve siber güvenlik gibi alanlarda raporlar hazırladıklarını aktaran Tiryakioğlu, çalışma gruplarından bahsetti. Tiryakioğlu, TBD olarak teknik terimlerin Türkçeleşmesine olan katkılarından söz ederken program geliştiren öğrencilere programları Türkçe olarak geliştirmelerini tavsiye etti. TBD’nin kurucusu Prof. Dr. Aydın Köksal’ın videolu notunu da katılımcı öğrencilerle paylaştı. 10 şubede gerçekleştirdikleri etkinlik, proje ve yarışmalar hakkında bilgi veren Tiryakioğlu, öğrencilere katılımları noktasında çağrıda bulundu.
“Yapay zekada etik mümkün mü?”
Yapay zeka ve etik başlığı ile katılımcılara çalışmaları aktaran Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Karahan Adalı, yapay zekanın kullanım alanlarına dair örnekler verdi. Yapay zekayı ahlak konusunda doğru programlayabilirsek korkutucu olmayacağını belirtti. İnsanların günlük rutininde ahlak dışı davranışlarda bulunduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Karahan Adalı, insanların yapay zekayı etik dışı kullandıklarına dair örnekler gösterirken etik ve ahlakın yapay zekaya öğretilmesi senaryoları üzerine konuştu.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünden Doç. Dr. Zeki Özen ise Büyük Dil Modelleri oturumu ile bilişim sistemlerinin hızının arttığına dikkat çekti. Eskiden günlerce süren algoritma çalışma hızının giderek hızlandığını bilgisini paylaştı.
Derin Öğrenme oturumunda ise İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünden Doç. Dr. Elif Kartal öğrencilere yapay zekanın çalışma prensiplerine ilişkin notlarını aktardı. Sinirbilim alanındaki çalışmalara katkı sağlayan yapay sinir ağlarındaki çalışmalara da değindi. Yapay zekanın farklı sektörlerde ve günlük hayatta nasıl faydalı olabileceğini öğrencilere iletti.
Konferans; konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Bu içerik 27/03/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.