Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından “SINIR/SIZ: Dijital Çağdan Sonra” başlıklı 2. Disiplinlerarası Sanat, Tasarım ve Sosyal Bilimler Uluslararası Sempozyumu, 21-22 Mayıs 2024 tarihlerinde Kavacık Yerleşkesinde ve çevrim içi oturumlarla hibrit olarak gerçekleştirildi. Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bengisu Bayrak Shahmiri, açılış konuşmasında sempozyumda dijital çağın tüm katmanlarıyla ele alınacağını belirtirken toplum üzerindeki etkisini, insan ilişkilerinin niteliğini ve geleceğini daha geniş bir şekilde tartışmak için tüm araştırmacıları, sanatçıları ve tasarımcıların sempozyum etrafında buluştuğunu söyledi.
Prof. Dr. Bengisu Bayrak Shahmiri konuşmasında devam ederken şunları da ekledi; “Sempozyuma farklı disiplinlerden ulusal ve uluslararası düzeyde başvurular aldık. Fakülte olarak gelenekselleştirmek istediğimiz sempozyuma gösterilen ilgi bizleri mutlu etti. Dijital çağın tüm yönlerini ve boyutlarını olarak ele alacağız. Yaşanan büyük teknolojik sıçramalar hepimizin hayatında değişiklere neden oluyor. Bu noktada değişikliklerin gündelik ve sosyal hayatımızda ne düzeyde dönüşümler yarattığını ortaya koyarak tartışacağız. Sempozyumun davetli konuşmacısı olarak University of Aberdeen’dan Prof. Eleonora Belfiore’ye katkıları için ayrıca teşekkür ederim.” dedi.
“Günümüzde fark yaratabilmek…”
Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman ise bu yıl ikincisi gerçekleşen sempozyum hakkında şöyle konuştu; “Günümüzde fark yaratabilmek, farklılığı oluşturabilmek ve özgün sonuçlara ulaşabilmek farklı disiplinlerin kesiştiği ara yüzlerde, sınırları olmayan düzlemlerde, daha fazla ortaya çıkmakta, gelişmeler ve başarılar daha çok bu düzlemlerde oluşturulabilecek çalışmalar ile gerçekleşmektedir. Üniversitemizin ülkemizde yeni kurulmuş bir üniversite olarak en büyük fırsatı Dünyada şahit olduğumuz her alandaki baş döndürücü değişim ve dönüşüm doğrultusunda hem eğitim ve hem de araştırma konularında kendini çok disiplinli alanlarda konumlandırmış olması ve geleceğini de bu doğrultuda belirliyor olmasıdır.
Bunun en somut ve güzel örneğini bugün burada gerçekleştirdiğimiz sanat, tasarım ve sosyal bilimler alanlarında ilgili konuları çok disiplinli bakış açısıyla ele alan ve bu sempozyum ile görmekteyiz. Diğer taraftan, bu sempozyumun uluslararası olması ve uluslararası katılımcıların katkıları ile gerçekleştiriliyor olmasını kuruluş ve gelişme stratejilerimizin ana temellerinden birini oluşturan "uluslararasılaşma" hedeflerimiz açısından da çok değerli görüyor ve bu sempozyuma katılım sağlayan ve destek veren tüm uluslararası konuşmacılara ve konuklara teşekkür ediyorum.”
Sempozyum konu başlıkları disiplinlerarası bakış açısıyla tartışıldı
Bu yıl sempozyumun ele aldığı konu başlığı günümüzde değişim ve dönüşüme öncülük eden yapay zeka ve dijital teknolojilerin toplum üzerindeki etkisini, insan ilişkilerinin niteliğini ve geleceğini daha geniş bir şekilde disiplinlerarası bir bakış açısıyla tartışmaya açtı.
Sempozyum bundan sonraki araştırmalarda ve sempozyumlarda ele alınabilecek birbirinden farklı ana başlık altında toplamda 9 oturum, 3 panel ile atölye gerçekleşti. Sempozyumda davetli konuşmacı olarak kültürel politika alanında uzmanlaşmış, toplumsal kapsayıcılık ve kültürel çeşitlilik konularında lider isimlerden olan Aberdeen Üniversitesinden Eleonora Belfiore katıldı. Açılış konuşmasında araştırmalarından ve deneyimlerinden söz etti.
Bu içerik 27/05/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.