Sevgili Gençler,
Öncelikle şunu ifade etmek isterim. Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler bir sosyal bilim alanıdır. Bilimin birçok tanımı vardır. Farklı felsefi yaklaşımlar, bilgiyi ve bilimi farklı biçimlerde tanımlayabilir. Genel olarak idealist yaklaşım bilgiyi edinme aracı olarak aklı öne çıkarırken; realistler bilginin kaynağının nesnel dünya olduğunu savunur; rasyonalist yaklaşım, tümden gelim yöntemini ele alırken; ampirik yaklaşım ise bilginin gözlem ve deney ile elde edileceğini söyler. Bilim, hangi yaklaşımla olursa olsun kısaca yöntemle elde edilen bilgidir. Her bilginin bilimsel bir değeri olamaz. Bilginin nasıl bilimsel bir değer kazanacağı çok geniş bir tartışmadır. Bilimin sadece o özel alana ait elde edilen bilgiler olmadığını, dünyaya bakma biçimi olduğunu, bir yöntemi ve felsefesi bulunması gerektiğini kesinlikle söyleyebiliriz.
Siyaset bilimi de doğrudan dünyayı, ülkeleri, iktidarları, siyasal kurumları, partileri, toplulukları, kamuoyunu, bireyi, uluslar arası siyaseti ele alır ve bunları belli başlı yöntemler aracılığıyla inceler. Bu alanlara ilişkin çalışma yaparken, siyasete ve uluslar arası ilişkilere devamlılık, kopuş, zaman, değişim ve nedensellik anlayışı ile bakmasını sağlayan tarih alanı başta olmak üzere, hukuk, ekonomi, sosyoloji, psikoloji, istatistik, coğrafya gibi bilim dalları ile doğrudan ilişki içindedir. Dünyada devlet aygıtının ortaya çıkmasından önce de siyaset vardı. Ancak kentleşme, nüfus artışı, sanayileşmenin ortaya çıkardığı sorunlarla başa çıkabilmek ve bu sorunların nedenlerini, çözümlerini aramak ihtiyacı ile ortaya çıkan bilim dalları içinde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, sadece devleti değil, farklı iktidar biçimlerini de siyasal ve ideolojik sonuçları çerçevesinde ele almaktadır. Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler daha genç bir bilim dalıdır. Bugünü anlatmak, açıklamak isterken geçmişin anlaşılmasına da katkı sağlar ve iktisat bilimi gibi projeksiyon yaparak geleceğe dair öngörülerde de bulunur. Uluslar arası birçok firmanın, yatırım yapacağı ülkeyi sadece ekonomistler aracılığıyla incelemediği; siyaset bilimci danışmanlardan da çeşitli bilgiler edinerek karar verdiğini eklemek gerekir.
Siyaset üzerine kendi aranızda, aile çevrenizde konuşuyor olabilirsiniz ama sağlıklı ve bilimsel bir değerlendirme yapmak, öngörüde bulunabilmek için doğru yöntemi de öğrenmiş olmak gereklidir. İşte bunu size sağlayacak olan da Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrenimidir. Tümevarım ve tümden gelim her bilim alanının kullandığı yöntemdir. Siyaset Bilimine de özgü sayılabilecek şekilde bu yöntemleri kullandığımızda; örneğin makro-mikro analizler, ampirik araştırma (seçmen davranışı gibi), teorik ve analitik yaklaşım (neden–sonuç ilişkisini kurabilme ve projeksiyon yapabilme) alanımızın bilgi edinme yöntemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu son yöntemde tarih bilgisine başvurmak ve karşılaştırma yapmak önem kazanmaktadır.
Beykoz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler bölümünün öğretim dilinin İngilizce olması da bu alanda çalışacaklarda bulunması gereken, önemli becerilerden biri olan yabancı dil bilgisini kazandıracaktır. Bu bölümde siyaset bilimi ve uluslar arası ilişkiler alanının temel derslerinin yanında hukuk, sosyoloji ve tarih bilimlerinin öğretisini de edinerek alana özgü varsayım geliştirme, analiz yapabilme yeterliliğine kavuşacaksınız. Siyaset alanında çok yönlü bir bakış açısı mümkündür. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde sadece mevcut olanı, hakim ideolojileri değil, tarihsel ve toplumsal süreçleri şekillendiren bütün yaklaşımları öğreneceksiniz. Geleceği kurmak ya da tahmin etmek, daha geniş bir dünya görüşü ile sağlanabilir. Beykoz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde alacağınız eğitim ve öğretim, sürekli değişen dünyada yönünüzü bulmanıza da yardımcı olacaktır.
Sevgili gençler, işte Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler öğrenimi size bunları kazandıracak. Bilimsel bir yöntem ile düşünme, karşılaştırma becerisi; neden-sonuç ilişkisi bağlamında olayları, olguları, verileri analiz etmek için yetkinlik ve donanım kazandıracak. Bu zengin ve çok yönlü eğitim sizi siyasetçilerin ötesine giden bir kavrayışa, görünenin ötesini görmenizi sağlayacak bir bakış açısına kavuşturacak. Sizleri bekliyoruz. Birlikte güzel çalışmalar yapacağız.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu
Bu içerik 01/07/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.