Sosyal Ahtapot Kulübü

Kulübün Amacı

Toplumların alt grupları arasında 'biz' ve 'ötekiler' olarak yapılan ayrımların, ardından gelişen düşmanca tavırların temelinde sosyal etkileşimlerin azalması bulunmaktadır. Etkileşimlerin azalmasıyla artan iletişimsizlik, bireyler ve gruplar arasında sosyal ilişkilerin zayıflamasına yol açarak ön yargıları, kutuplaşmaları ortaya çıkarır. Bu iletişimsizlik zamanla, tüm ilişki sistemleri arasındaki güven algısını zedeler ve bireylerin, grupların bir topluluğa ait hissetmesinin önüne geçer. Bir yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 pandemisi kapsamında alınan fiziksel izolasyon önlemleri, sosyal izolasyona dönüşerek; üniversite öğrencilerinin olağan gelişim döneminde yaşamaları gereken pek çok deneyimi katı bir şekilde sınırlamıştır.

Toplumların geçmiş tarihleri incelendiğinde, bireylerin ve grupların; ani, hızlı, temel ve kapsayıcı sosyal değişimlerin getirdiği zorluklarla başa çıkma yöntemleri, farklı alanlarda pek çok ürünün doğmasını sağlamıştır.

Yaşadığımız izolasyon sürecini düşündüğümüzde, öğrenci dergimizi bir dışa vurum örneği olarak ele almak uygun olacaktır.

Öğrenci dergisi projemizin ilham kaynağı; Muzaffer Sherif in 1954 yılında yaptığı sosyal deney: Robbers Cave olmuştur. Bu deneyin bulgularından yola çıkılarak tasarlanan öğrenci dergisi Sosyal Ahtapot' un var olma amacı:

  • Beykoz Üniversitesi öğrencilerinin, ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışabilmeleri, yaptıkları çalışmaların herkesçe görünür hale gelmesi,
  • Ortak sorunlara birlikte çözümler bulunmasını mümkün kılacak iletişimlerin sağlanması ve iletişim ağının genişlemesidir. Böylelikle Covid-19 pandemisinde artan iletişimsizlik ve sosyal mesafeler azalacak, Beykoz Üniversitesi öğrenci kültüründe ekip ruhu güçlenecek, eğitim gören öğrenciler; birbirlerinin daha çok farkına varacak, birbirleriyle bağ kuracak ve yeni normlar oluşturabileceklerdir.
  • Beykoz Üniversitesi öğrenci dergimiz Sosyal Ahtapot aracılığı ile gerçekleştirilen sosyal temas, ortak amaçların birlikte oluşturulması, bu amaçlar için birlikte çalışılmasının önünü açarak, alt gruplar arasında negatif duyguların oluşmasının, ön yargı ve ayrımcılığın filizlenmesinin önüne geçerek, bu topluluğa hissedilen aidiyet duygusunu güçlendirecektir.

Kulübün Faaliyet Alanları

a. Dönem temasına yönelik duyuru görseli, afiş, poster ve diğer tasarımsal sanat çalışmaları,

b. Marka sürekliliği kapsamında dijital dergicilik ve tasarıma yönelik çalışmalar,

c. Dönem teması kapsamında farklı disiplinlerden bilirkişi yaklaşımına yönelik çalışmalar,

d. Dönem teması kapsamında yazın çalışmalarını referans alan tarih, sosyoloji, psikoloji, felsefe, sanat yapıtları, biyografi, sivil toplum kuruluşları, sinema, kitap, şiir odaklı özgün bireysel ve grup çalışmaları,

e. Birey odaklı araştırmalar, grup odaklı araştırmalar ile fakülteler arası çalışma disiplinin sağlanması, 

f. Kulüplerin, tema kapsamına giren etkinliklerine yer vermek,
g. Dönem teması çalışmalarının içerik ve tasarım onayından geçtikten sonra Beykoz Üniversitesi'nin sağladığı alanda yayınlanması. 

Yönetim Kurulu

Şeyda AZAK - Başkan

seydaazak@ogrenci.beykoz.edu.tr

Eda GÜLER - Başkan Yardımcısı

edaguler@ogrenci.beykoz.edu.tr

Elif KIRAT - Genel Sekreter

Muhammed Dilşad YAĞMUR - Eğitim Sorumlusu

Ceren ERCAN - İletişim Sorumlusu

Şehadet TALAY - Organizasyon Sorumlusu

Meryem BÖK - Sayman

Bu içerik 08/03/2022 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı