Programın Amacı

Türkiye’de sağlık alanındaki gelişmelerin artmasıyla birlikte hasta güvenliği ve hasta hakları kavramları da önem kazanmıştır. Bu durum ameliyathane hizmetleri programının açılmasını zorunlu hale getirmiştir. Ameliyat sırasında savunmasız olan hastaların güvenliğinin sağlanması ve sterilliğin korunması açısından ameliyathane hizmetleri teknikerleri önemli bir yere sahiptir. Ameliyathane hizmetleri teknikerlerinin sayısının az olması ve yataklı sağlık kurum ve kuruluşlarının giderek artması bu alanda nitelikli sağlık elemanlarına ihtiyacını arttırmıştır.

Beykoz Üniversitesi Ameliyathane Hizmetleri Önlisans Programı; kurulduğu 2017 yılından bu yana Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan, sağlık sektörüne ameliyathanede malzeme ve teçhizat yönünden cerrahi işlemlerin yapılmasına hazır hale getirecek, cerrahi malzemelerin sterilizasyonunu sağlayacak, hastanın uygun pozisyon almasına yardımcı olacak, cerrahi ekibe yardımcı olacak nitelikli sağlık personeli yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

2 yıllık bir önlisans programı olan Ameliyathane Hizmetleri Programı, TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Program öğrencileri 3+1 Modeli ile öğrenim görürler. Bu model ile öğrencilerimiz program süresi olan 4 yarıyılın 3 yarıyılında yetkinlik dersleri, temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık derslerini tamamlar ve son 1 yarıyılda ise sağlık kurumlarında işyerinde uygulama eğitimi alırlar.

Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yaparak ya da yurtdışında bir üniversitede lisanslarını tamamlayabilirler.

Mezunların Çalışma Alanları

Ameliyathane Hizmetleri programından mezun olan öğrenciler; “Ameliyathane Teknikeri” olarak hastaneler, tıp fakülteleri hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler olmak üzere kamu ve özel sektörde yer alan ameliyathanelerde çalışabilirler.

Bu içerik 25/04/2019 tarihinde güncellenmiştir.