Havacılık günümüzde havalimanları, havayolları, hava trafik sistemleri, hava aracı tasarım, üretim ve bakım hizmetleri, denetim ve gözetim faaliyetleri ve hava seyahat süreçlerinin oluşturduğu ekonomik aktivitelerde dünya genelinde 87,7 milyon istihdam sağlamaktadır. Yolcu ve kargo taşımacılığının yanı sıra turizm, sağlık ve insani yardım faaliyetlerini doğrudan desteklemektedir. Ayrıca havacılık, 3,5 trilyon dolar ekonomik değer, başka bir deyişle Dünya Kişi Başı Gayri Safi hasılasının %4,1’ini üretmektedir. Eğer havacılık sistemi bir ülke olarak değerlendirilseydi, "Dünya’nın 17. Ekonomisi" olurdu. Hava taşımacılığı değerli ve bozulabilir kargo teslimatı ile uluslararası ticaretin %35’ini karşılamaktadır.
Ülkemizde sivil hava trafiğine açık olan 56 havaalanı yanı sıra, 150 milyon yıllık yolcu kapasitesi ile İstanbul Havalimanının ilk ünitesi 2018 yılında hizmete girmiştir. Bu havalimanının havacılık sektöründe en az 120.000 kişilik yeni istihdam yaratacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanında Türkiye’yi dünyanın önemli uçak bakım merkezi haline getiren, üç kıtaya hizmet verecek, aynı anda 11 uçağa bakım yapılmasını sağlayan HABOM-Havacılık Onarım ve Modifikasyon Merkezi ve uçak motorları bakım ve modifikasyonlarının yapıldığı TEC-Turkish Engine Center Sabiha Gökçen Havalimanında açılmıştır.
Ülkemizin bayrak taşıyıcı firması THY şu anda 127 ülke, 326 şehir ve 331 havaalanına uçarak dünyada en fazla ülkeye ve uçuş noktasına ulaşan havayolu olmuştur. Pegasus ise yurt içinde 36, yurt dışında ise 84 olmak üzere toplam 44 ülkede 120 farklı noktaya ulaşmaktadır. 2038 yılında hava taşımacılığının 143 milyon kişilik istihdama ve 6,3 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla sürekli gelişen ve önümüzdeki 156 yılda yaklaşık 2 katı istihdam ve ekonomik büyüklüğe ulaşacak olan havacılık sektörü hem ülkemizde hem de dünya genelinde sürekli yetişmiş, kalifiye çalışanlara ihtiyaç duyacaktır.
Beykoz Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Lisans Programı, havacılık yönetimi alanına bilimsel ve akademik katkıyı sağlamanın yanı sıra havacılık kuruluşlarından kurdukları bağlantılar yardımıyla bu alanda yer almak isteyen gençlere nitelikli eğitim içeriği sağlamaktadır.
Sivil Havacılık Yüksekokul Müdürü
Prof. Dr. Erhan BÜTÜN (erhanbutun@beykoz.edu.tr)
Bu içerik 04/04/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.