Uluslararası pazarın büyümesi ve piyasaların serbestleşmesiyle, geniş coğrafyalarda faaliyet gösterilmesi havayolu taşımacılığının önemini giderek arttırmaktadır. Havacılık sektörü, küresel çaptaki teknolojik gelişmelerle birlikte artan kapasite ve buna bağlı olarak artan yolcu sayısı bakımından gelişmekte olan bir sektördür. Sivil havacılıkta yapılan düzenlemelerle birlikte 2003-2018 yılları arasında Dünya havacılık sektöründe yıllık ortalama %5 civarında büyüme gerçekleşirken Türkiye’de bu oranın %15 civarında olduğu görülmektedir. Ülkemizde havacılık sektöründeki istihdam 2003 yılında 65 bin civarında iken, 2018 yıl sonu itibarıyla 196 bini geçmiştir. Son on iki yıl içerisinde sektörün toplam cirosu 12 kat artış ile 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara ulaşmıştır.

Türkiye’de son yıllarda havacılık sektöründe yolcu ve uçuş trafiği açısından önemli gelişmeler kaydedildiği görülmüştür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 2023 hedeflerinde; şu anda 515 olan Türkiye’deki yolcu uçağı sayısının en az 750 ye yükselmesi, 200 milyon olan yolcu sayısının 350 milyona ulaşması, yeni havaalanlarının açılması, yurtiçi ve yurtdışında ulaşılacak noktaların artırılması, Türkiye’nin bölgesinde uçaklar için bakım merkezi olması ve kendi uçaklarımızı yapmak da var.

Bu kapsamda şu anda Türkiye’de sivil hava trafiğine açık olan 56 Havaalanı yanında, 150 milyon yıllık yolcu kapasitesi ile dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Havalimanının ilk ünitesi 2018 yılında hizmete girmiştir. Bu havalimanının havacılık sektöründe en az 100.000 kişilik yeni istihdam yaratacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanında Türkiye’yi dünyanın önemli uçak bakım merkezi haline getiren, üç kıtaya hizmet verecek, aynı anda 11 uçağa bakım yapılmasını sağlayan Havacılık Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) Sabiha Gökçen Havalimanında açılmıştır.

Ülkemizin bayrak taşıtıcı firması THY şu anda dünyada en fazla ülkeye ve uçuş noktasına (124 ülke ve 318 uçuş noktasına) uçan bir havayolu konumuna gelmiştir ve diğer havayollarımızda onlarca ülkede 100’ ü aşan noktaya ulaşmaktadırlar.

Havayollarının bu gelişmesine paralel olarak benzer şekilde pek çok Türk firması, sadece Türkiye’deki değil onlarca değişik ülkedeki havaalanları terminal binalarının yenilenmesi ve havaalanı işletiminde, havaalanı yer hizmetlerinde, uçaklara yiyecek sağlayan catering işlemlerinde bir dünya markası olmuştur.Görüldüğü gibi havacılık sektörü hem ülke içinde hızla gelişmekte hem de havacılık sektöründe yer alan firmalar uluslararası bir yapıya kavuşarak dünyanın pek çok önemli noktasında faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu hızlı gelişmelere ayak uydurabilmek için özel havayolu işletmelerinin sayıları, filo kapasiteleri ve altyapı imkanlarının artırılması gerekmektedir. Sektörde karşılaşılan her türlü sorunun üstesinden gelebilmek için de faaliyetlerin her kademesinde kalifiye personel teminine ihtiyaç duyulmaktadır.

Beykoz Üniversitesi Havacılık Yönetimi lisans programı, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları sektöre kazandırmak, havacılık yönetimi alanına bilimsel ve akademik katkıyı sağlamanın yanı sıra bu alanda yer almak isteyen gençlere nitelikli eğitim içeriği ve ortamını sağlamak amacını taşımaktadır.

Sivil Havacılık Yüksekokul Müdürü

Dr. Öğretim Üyesi Güray TEZER (guraytezer@beykoz.edu.tr)

Bu içerik 25/03/2019 tarihinde güncellenmiştir.