Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanından

Sevgili gençler ve özellikle de “Dijital Oyun”un ne anlama geldiğini, neye yaradığını öğrenmek isteyen değerli büyükler; hiç kuşkusuz hemen herkes dijital oyun dünyasının çekiciliğine kapılmaktan kendini kurtaramaz.  Üstelik bu eğlenceli dünyanın özellikle 2020 yılıyla birlikte tüm dünyada hızla evrilen bir yaşam biçiminin tam da ana noktasında, özeğinde bulunacağı ve çok büyük bir önem taşıdığını ve taşıyacağını söylemek yadsınamaz bir gerçekliği vurgulamak demektir.

Bir zamanlar gazetelerin bulmaca sayfalarında oyalayan, hoşça zaman geçirten, beyni çalıştıran bulmaca oyunları artık cep telefonlarıyla her an bireylerin yanıbaşında ve gündelik kullanımında. Bu eğlenceli bulmaca oyunlarının her geçen gün artan çeşitliliği baş döndürücü. Internet ortamında aynı anda binlerce oyuncunun katılımıyla oynanan; kimi zaman iş birliğini, kimi zaman bireysel başarıyı destekleyen devasa oyunların hızına ise yetişmek bilgi ve beceri istiyor. Günümüzde akıllı cep telefonlarıyla kredi kartlarının uyumu aracılığıyla gelişen dijital ödeme biçimleri bile başlıbaşına değişen dijital dünyaya uyumun gerekliliğini gözler önüne sermekte.

21. yüzyılda artık tüm dünyada zaman ve mekan sınırlamaları kalktı. Dünya çapında yaşanan dijital dönüşüm yanında “Oyun” kavramı üzerine yine yeniden düşünme gerekliliğini ve “Oyun”un güdüleme(motivasyon) dostu sayılmasından yararlanarak kullanım alanlarını genişletme gereksinimini doğurmuştur. Bu anlamda yüzyılın alanı ve mesleği olduğu rahatlıkla söylenebilecek “dijital oyun tasarımı”nın bileşenleri iş yaşamının tüm kollarında ciddi oyunlar, simülasyonlar, VR, AR gibi çeşitleriyle eğitim destekleyici ögeleri niteliğiyle önemli yer almaya başlamıştır.

Dünyanın birçok ülkesinde üniversiteler 21. yüzyılın bu önemli mesleğini layıkıyla yapabilecek nitelikli insan gücünü yetiştirmek üzere lisans eğitimi vermektedir. Türkiye’de bu alanda ilk ve öncülerden sayılan Beykoz Üniversitesi “Dijital Oyun Tasarımı Bölümü” disiplinlerarası bir alan olan dijital oyun tasarımını sanatın ve tasarımın şemsiyesi altında bir bölüm olarak görmektedir. Gençlerin Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Pablo Picasso’ya, Maya Uygarlığı’ndan Anadolu Uygarlıkları’na dek sanatla yoğrulup; aynı zamanda temel matematik ve fizik bilgisiyle donanmış biçimde güncel “Oyun Motorları”nı, “Oyun Mekanikleri”ni, iki ve üç boyutlu canlandırma ya da animasyonu yapabilen uzmanlar olmasını amaçlamaktadır.

Sevgili gençler; biz iyi bir oyun tasarımcısının yaşamın bütün alanlarına değebilmesi gerektiğini düşünerek verdiğimiz öğretim-eğitimle okumayı, araştırmayı ve tartışmayı seven, hem kod yazabilen hem de tasarım bilgisi ve kültürüyle donanmış nitelikli gençler, meslek uzmanları yetiştirmek için yola çıktık ve bu yolda güçlü adımlarla ilerlemekteyiz. Öğrenim ve eğitim yolculuğunuzda, aklınızla ve yüreğinizle oyunun yaşamın ta kendisi olduğunu ve yaşamda oyunu iyi tasarlamanın önemini bilen siz gençlerle birlikte yol almak istiyoruz.

Doç. Dr. Çeyiz Makal Fairclough

Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı

Bu içerik 04/11/2022 tarihinde güncellenmiştir.

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİNİ TAKİP EDİN


Haberdar Olun

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.