Sevgili öğrenciler,
Ekonomik büyüme, kültürel zenginleşme, yaşam kalitesinde yükselme, kısaca refah artışı uluslararası ticaret hacmindeki artış ya da azalışla paralellik göstermektedir. İnsanlar ürettikleri bilgi, ürün ve hizmetleri birbirleri ile değiştikleri müddetçe gelişmelerinin ivme kazanması ve içerisinde bulundukları Dünya’yı daha iyi anlamaları, daha iyi yorumlamaları ve amaçları doğrultusunda daha iyi kullanmaları mümkün hale gelir. Dünya ekonomisinin yalnızca son 200 yılına bakıldığında, yüksek ekonomik büyüme dönemlerinin, yüksek uluslararası ticaret hacmiyle eşzamanlı yaşandığı kolayca görülebilir. Bu bağlamda insanlığın refahı ile ticari faaliyet, eşanlamlı olmasa da, birbiriyle yakından ilintili iki kavramdır.
1970’lerden bu yana Dünya ticaret hacmi giderek artan bir ivmeyle kesintisiz büyümektedir. Dünya için geçerli olan bu durum, Türkiye için de geçerlidir. Bunun en temel sebeplerinden biri, ülkemizin coğrafi konum itibariyle bir ticari odak; yalnızca kendi üretimini yurt dışına satan değil, aynı zamanda uluslararası tedarik zincirlerinin de geçtiği bir istasyon olmasıdır.
Bu nedenledir ki özellikle ülkemizde uluslararası ticaret kavram ve uygulamalarına hakim, vizyon geliştirebilen, yenilikçi, ekonomi, işletme, hukuk ve yönetim konularında bilgi sahibi, çağa özgün araç ve donanımları amaçları doğrultusunda etkili kullanabilen bireylerin yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sizlerin bugünden planladığınız geleceğinizin hepimizin arzu ettiği gelecek olması mümkündür ve bugünden itibaren göstereceğiniz her bir başarı, geleceğimizi daha mutlu kılacaktır.
Uluslararası Ticaret ve Finansman (İngilizce) Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Balcı Varol
Bu içerik 04/07/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.