Sevgili öğrenci adayı arkadaşlarım, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulunu ve lojistik sektörünü anlatmaya çalışıyorum. Eğer lojistik alanına ilgi duyarsanız sizi nasıl bir dünyanın beklediğini bilmenizde fayda görüyorum. Mesleğinize ve geleceğinize ilişkin planlarınızı yaparken bu bilgilerin sizler için faydalı olmasını umuyorum.

İnsanoğlunun yaşamı devam ettiği sürece lojistik sektörü giderek büyüyecek bir sektördür. Çünkü lojistik bir nefestir kesilince yokluğu anlaşılır. Sanırım sizlerde son yıllarda lojistik kavramının ne denli çok kullanıldığının farkındasınız. Uzmanlara göre dünyanın gelişen 5 sektöründen birisi lojistiktir. Bu nedenle nitelikli insana olan ihtiyaç da giderek artmaktadır. Bu ihtiyaçtan hareketle 2008 yılında eğitim-öğretime başlayan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu 8 yılda sektöre yaklaşık 3000 mezun vermiştir. Mezunlarının yaklaşık %80’ni sektörde istihdam edilmektedir.

Yüksekokulumuzda, lojistikle alakalı 7 alt alanı kapsayan programlarla eğitim öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Bunlar; Deniz ve Liman İşletmeciliği, Dış Ticaret, Hava Lojistiği, Lojistik, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleridir. Programlarımız uluslararası bir nitelik taşıdığı için yabancı dille eğitim önemlidir. Öğrencilerimiz; Dış Ticaret, Lojistik ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programlarında Türkçe eğitim yanında ayrıca İngilizce eğitim de yapabilmektedir. Türkçe programlarda öğrencilerimiz isterlerse bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi alabilmektedirler.

Yüksekokulumuz yukarıda da ifade etmeye çalıştığım üzere tematik bir yükseköğrenim kurumudur ve doğrudan bazı sektörleri hedefleyerek mezun vermeye çalışmaktadır. Bu sektördeki gelişmeler sizin kararınızda etkili olacaktır.

Lojistik programına ilgi gösteren arkadaşlarımız, lojistik sektöründe yeni çalışma alanlarının hızla doğduğunu bilmelidirler.

• E-ticaret hacmi giderek büyümektedir.
  • Kentsel lojistik kavramı gelişmektedir.
  • Lojistik Master Planı 2018 yılında yürürlüğe girecektir.
  • Lojistik merkez sayısı giderek artmaktadır.
  • 3. havalimanı açıldığında intermodal taşımacılık altyapısı da sektöre yeni bir hareketlilik sağlayacaktır.

Deniz ve Liman İşletmeciliği Programını tercih ederseniz, 33 farklı alt alanı ile büyük denizcilik endüstrisinin bir parçası olabileceksiniz. Çünkü:

• Dünya ticaretinin %87’si denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştirilmektedir.
  • İstanbul boğazı; dünyanın 5 büyük ikmal merkezinden biridir. Kumanya, yakıt ve sarf malzemesi ikmalleri için gemi tedarik firmaları hizmet vermektedir.
  • Türk Boğazlarından Süveyş ve Panama kanallarının üç katından fazla gemi geçişi; her gemi için acente kullanma zorunluluğu vardır.
  • Dünya sigorta borsasının beşte birlik payı deniz sigortalarındadır.
  • Türkiye’nin ihracat hedeflerine uygun liman yapılanması devam etmektedir. 15 hat uğrağı ile Akdeniz’in en büyük liman yatırımları yapılmaktadır.
  • Deniz turizminde, marina yatırımlarına önemli teşvikler verilmektedir. Ege ve Akdeniz bölgeleri için zincir marina yatırımları devam etmektedir.
  • Türkiye gemi inşa sanayinde dünyada ilk 5’te yer almaktadır.

Dış Ticaret Programlarını tercih etmeyi düşünüyorsanız. Dış ticaret sektöründe aşağıdaki değişimlerin olduğunu bilmenizde fayda var. Dış ticarette son on beş yılda;

• Toplam dış ticaret hacmi 72 milyar dolardan 341 milyar dolara yükselmiştir. Artış  %370’dir.
  • İhracat 41 milyar dolardan 199 milyar dolara yükselmiş olup artış oranı %380’dir. Bunun 77 milyar dolarını İstanbul tek başına gerçekleştirmektedir.
  • İhracatımız, Gayrisafi Yurtiçi Hasılamızın %23'ünü oluşturuyor.
  • İhracatçı firma sayısı 29 binden 65 bine yükseldi. Bunların 33 bini İstanbul'da bulunmaktadır.

Raylı Sistemler İşletmeciliğinde öğrenim görecek arkadaşlarımızı bekleyen sektörde hızlı bir dönüşüm yaşanmaktadır.

• 2023 hedeflerine yürüyen Türkiye’nin şehirleri metro hatları ile donatılırken şehirler arası yolculuklar ise mevcut ve geliştirilecek hatlar ile daha fazla sayıda yüksek hızlı tren ile gerçekleştirilecektir.
  • Türkiye’de kurulacak birçok lojistik köy projesi içerisinde demiryolu bağlantısı öngörülmektedir.
  • Serbestleşme yasası ile lojistik işletmeleri kendi taşımalarını kiralayacakları demiryolu hatlarında kendileri yapabileceklerdir.

Bu gelişmeler işletmelerde nitelikli elemana olan ihtiyacı arttıracaktır.

Havacılık sektöründeki büyüme sanırım hepinizin dikkatinden kaçmamaktadır.

• Havacılık alanında Türkiye, en hızlı büyüyen pazarlardan biridir.
  • 10 yılda uçak sayısının 350'den 750'ye çıkması konuşulmaktadır.
  • 3. havalimanı ile birlikte 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacağı ifade edilmektedir.
  • Yurtiçi ve yurt dışında yüzlerce destinasyona ulaşılacaktır.

Doç. Dr. Ezgi UZEL AYDINOCAK
Beykoz Üniversitesi Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokul Müdürü

Bu içerik 08/01/2019 tarihinde güncellenmiştir.