Sanat Ve Tasarım Fakültesi 14. Dünya Göstergebilim Kongresi’nde Temsil Edildi

9-13/09/2019 tarihleri arasında Arjantin, Buenos Aires’de gerçekleştirilen 14. Dünya Semioloji-Göstergebilim Kongresi’ne Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Nüket Güz; Simten Gündeş ve F. Deniz Özden’in çalışması olan  “Kariye Duvar Resimleri: Opposit-Karşı Perspektif ve Perspektif Arasında” başlıklı bildiri ile katıldılar.

14. Dünya Semiyotik Kongresi’nin(https://www.worldcongressofsemiotics2019) seçilmiş teması Trajectories-“Yörüngeler” idi. Yörüngeler kelimesinin, günümüzdeki kullanımlarından kaynaklanan kayda değer anlam zenginliği dikkate alınarak, bu kongrenin tema önerisi için seçilmişti.

“…Bu  göstergebilimsel yol boyunca, bir analitik araştırma alanı ve yayın alanı olarak benimsenmesi ile ilgili bir anlatı çeşitliliği vardır. Bununla birlikte, yörüngeler terimi, çoğul olarak, göstergebilimsel yolun ne tek ne de doğrusal olmadığını da ileri sürer. Kısacası, özünde çeşitlilik gösteren ve çeşitli problemlerin algılanmasını sağlamak için izlenen yolların çeşitliliğini vurgular. Ayrıca, yörüngelerin çeşitliliği, bugün iddia ettiği, birbirleriyle tartışan ve zaman ve mekân için rekabet eden medya, araç ve dillerin çoğulluğu içinde olma nedenini bulur.” diye açıklanan bu manifesto çerçevesinde, Plenari konuşmaları ve çok sayıda oturumun gerçekleştiği kongrede bildiriler dil, sanat, iletişim ve edebiyat gibi sosyal bilimler yanında fizik, biyoloji ve ekoloji gibi alanlarda da  5 gün boyunca konuşulup tartışıldı.

Nüket Güz; Simten Gündeş ve F. Deniz Özden’in ortak çalışması olan bildiri oldukça fazla ilgi topladı. Kariye Duvar Resimleri: Opposit-Karşı Perspektif ve Perspektif Arasında başlıklı çalışmada, Kariye Müzesindeki duvar resimleri öncelikle mekan ve duvar resmi arasındaki ilişki bağlamında ele alındı. Üzerinde sık sık  tartışılan bir konu olan Bizans Sanatında mimarlık ve resim arasındaki ilişki irdelenmiştir. Bizans mimarisinde karşılaşılan resim düzeninin rastlantısal olmadığı, sanat izleyicilerinin de zaten farkında olduğu bir durumdur. Ortaçağ’da dini yapıların banileri kilise babaları olduğu halde Kariye’de dönemin entelektüel ileri gelenlerinden, din-dışı kimliğiyle Methokides’in olması, daha sonra gördüğümüz Rönesans Dönemi Sanatında sanatı koruyucu ve destekleyici kesimin aristokratlar olması geleneğinin ilk örneğidir diyebiliriz ve bu yanıyla da öncüdür tıpkı duvar resimlerinin de Rönesans’ın öncüsü olması gibi.. Bu tezimizi örnekler üzerinde karşılaştırmalar yaparak göstermeye çalıştık; Greimas ve Pierce’ın Göstergebilim yöntemlerini bir arada kullandık.  Rönesans resmine giden yolda önemli bir gelişim ve dönüşüm örneğidir Kariye’nin duvar resimleri.. Yörüngeler temasına uygunluğu ve konunun göstergebilim yöntemiyle çözümlenmesi daha önce bu konuda yapılan çalışmaların daha net ve anlaşılır olmasını sağladı ki bu da göstergebilimin amacıdır.

Bu içerik 03/10/2019 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı