Türkiye Yabancı Diller Yüksekokul Yöneticileri Platformunun 14’üncü toplantısı, 13 ve 14 Mayıs 2022 tarihlerinde, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu ev sahipliğinde düzenlendi. Platforma, okulumuzu temsilen Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Pınar Pamuk ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Didem Avcı katıldı.
Yabancı Diller Yüksekokullarında, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının istihdamı ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri, uluslararası sınavlar, İngilizce öğretmenine yönelik destek faaliyetleri, akreditasyon süreçleri, pandemide yaşanan sorunlar, hibrit / uzaktan eğitim ve hizmet içi eğitim gibi konuların yer aldığı programa, 121 üniversitemizdeki Yabancı Diller Yüksekokulundan yaklaşık 250 yönetici katıldı.
Türkiye Yabancı Diller Yüksekokul Yöneticileri Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar ise yaptığı konuşmada, ülkemizdeki Yabancı Diller Yüksekokullarının, zor koşullarda çok çeşitli görevleri yerine getirmeye çalıştığına vurgu yaptı. Ayrıca, YDYO statüsündeki okulların, YÖK nezdindeki yasal statü sorununa ve liyakat sorununa değindi. Hemen hemen her üniversitede, Yabancı Diller Yüksekokullarının çok çeşitli sorumluluklar yüklenerek pek çok ihtiyaca cevap vermeye çalıştığını örneklerle anlattı.
“Geçmişte Aldığımız Kararlar Somut Sonuçlar Oluşturdu.”
“Bu toplantılara önem vermemin nedenlerinden biri, yöneticilerin mümkün olduğu kadar bir araya gelmeleri, görüş alışverişinde bulunmaları, tanışmaları ve birbirlerinden bir şeyler öğrenmeleridir.” diyen Prof. Dr. Enginarlar, özetle “Ben bu toplantılardan çok şey öğrendim diyen çok meslektaşımı hatırlıyorum. Burada aldığınız ve alacağınız kararlar yasal olarak bağlayıcı değil, tavsiye niteliğindedir, ama geçmişte aldığınız bazı kararlar eyleme geçti ve somut sonuçlar oluşturdu. Demek istiyorum ki, sizlerin ortak görüş ve kararlarınızın belli bir ağırlığı vardır ve olmalıdır. Birkaç örnek vermek gerekirse, hizmet içi eğitimin ihtiyaçları için Sabancı Üniversitesi’nde gizli oylamayla bir komisyon kurmuştuk. Bu komisyon kurulduktan sonra birkaç yıl boyunca, yaptığı toplantılar konusunda sizlere sunumlarda bulundu. Daha sonra bu komisyon dernekleşti. Yine Sabancı Üniversitesi’nde kapalı oy ile seçilen bu çekirdek grup, yaklaşık 6 yıl uğraşarak Dil Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ni (DEDAK) bir dernek haline getirdi. Bu çabaların dernekle sonuçlanması yasal bir durumdu. Bu inisiyatifi başlatan da Yabancı Diller Yüksekokulları Yöneticiler Platformu’dur. Bazı üniversiteler program ve materyal geliştirme konusunda bölgesel toplantılar yapıyorlar. Bu da çok yararlı bir gelişme.” ifadelerini kullanarak, toplantının verimli geçmesini temenni etti.
Toplantı Programı
Açılış programının tamamlanmasından sonra ilk oturuma geçildi. Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karakış moderatörlüğünde Uluslararası Sınavların ele alındığı oturumda, Akhan Özten ‘TOEFL’, İpek Sarı Aydın ‘PTE’ ve Ülkem Karaca Buckley CAE-CPE sınavları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Anıl Rakıcıoğlu Söylemez moderatörlüğünde İngilizce Öğretimine Yönelik Destek Faaliyetleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Esin Çağlayan moderatörlüğünde Hazırlık Programlarında Ölçme-Değerlendirme, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Orhan Ataman moderatörlüğünde Akreditasyon, Doç. Dr. Sedat Akayoğlu moderatörlüğünde Pandemide İyi Uygulama Örnekleri-Hibrit ve Uzaktan Eğitim, Prof. Dr. Altay Eren moderatörlüğünde Hizmet İçi Eğitim, Düzce Üniversitesi’nden Osman Dülger moderatörlüğünde 5i Dersleri, ESP ve İkinci Yabancı Dil Eğitimi-Sorunlar ve Çözüm Önerileri ile Trakya Üniversitesi’nden Handan Köksal moderatörlüğünde İkinci Yabancı Dilde Hazırlık oturumları yapıldı.
Bu içerik 23/05/2022 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.