1958 yılında Ordu’nun Mesudiye ilçesinde doğan Prof. Dr. Baki Aksu, ilk ve orta öğrenimini Yeşilyurt ve Yeşilce’de; lise eğitimini İstanbul Denizcilik ve Su Ürünleri Meslek Lisesinde, lisans eğitimini ise 1988 yılında Anadolu Üniversitesinde tamamladı. Yüksek lisansını 1992 yılında “İnsan Kaynakları Yönetimi” üzerine İstanbul Üniversitesinde yapan Aksu, yine 1997 yılında İstanbul Üniversitesinde “Uluslararası İşletmecilik” alanında doktora derecesi aldı. 2003 yılı şubat ayında ‘yardımcı doçent’, 2013 yılı mart ayında “Yönetim ve Strateji” alanında ‘doçent’, 2018 yılı mayıs ayında ise ‘profesör’ oldu.
İşletme Yönetimi alanında çok sayıda ders veren Aksu, uzun yıllar çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1989-2003 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Ürünleri Entegre Tesislerinin yöneticiliğini yürüten Aksu, 2003 -2004 yılları arasında Ordu Üniversitesi Mesudiye Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcılığı, 2004-2008 yılları arasında Mesudiye Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerini yürüttü. 2008 yılından itibaren Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulunda program ve bölüm başkanlığı, müdür yardımcılığı, yüksekokul sekreterliği, vekil müdürlük gibi görevlerde aralıksız görev aldı. Prof. Dr. Baki Aksu, 2016 yılından itibaren Beykoz Üniversitesi bünyesinde yer alan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yürüttü. 22 Haziran 2018 tarihi itibariyle bu görevinden ayrılan Aksu, aynı tarihte Beykoz Üniversitesi eğitim-öğretimden sorumlu Rektör Yardımcılığı’na atandı.
50’nin üstünde bilimsel makalesi bulunan Aksu, 6 ulusal ve uluslararası projede yürütücü, koordinatör yardımcısı ve yardımcı araştırmacı olarak da başarıyla görev almıştır.
Prof. Dr. Baki Aksu, ayrıca eşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Halen bazı kuruluşlardaki yönetim kurulu üyelikleri devam etmektedir.
Prof. Aksu, eğitim öğretimden sorumlu Rektör Yardımcılığı görevini vekaleten yürütmektedir.
Beykoz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet K. Han, aynı zamanda Üniversitemiz Sosyal Bilimler Fakültesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Prof. Han’ın kariyeri akademik çalışmalarıyla birlikte yürüttüğü kanaat önderliği ve stratejik danışmanlık rollerini kapsamaktadır. Prof. Han Üniversitemizdeki görevine ek olarak Ankara'da bulunan TED Üniversitesinin de Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısıdır. Prof. Han, akademik çalışmalarına ek olarak, mülakatları ve fikir yazıları üzerinden çeşitli ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarıyla paylaştığı görüşleri vasıtasıyla Türkiye ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ekonomi, dış politika ve enerji jeopolitiği konularında süren tartışmalarda rol oynamaktadır. Kendisi ulusal basınımız dışında The New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, Paris Match, Nikkei, Asahi Shimbun, BBC, VoA, NBC, Der Spiegel, Al Jazeera ve The Economist’in de aralarında bulunduğu prestijli basın ve yayın organlarında sıklıkla görüşlerine baş vurulan bir konuşmacı ve yorumcudur. Bu bağlamda otuz yıl içerisinde ulusal ve uluslararası medyada farklı vesilelerle 1000'e yakın defa yer almıştır.
Prof. Han, Aydın, Altınbaş ve Kadir Has Üniversitelerinde Rektör Yardımcısı, Rektör ve Mütevelli Heyeti Başkan danışmanı olarak üst düzey akademik ve idari roller üstlenmiş, bunlara ek olarak Dekanlık, Bölüm ve Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Prof. Han, bundan önce İstanbul Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini üstlenmiş; ayrıca İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi MBA Programlarında öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak sorumluluk üstlenen Prof. Han, Türk Demokrasi Vakfı'nda Başkan Yardımcısı ve Akademik Araştırmalar Kurulu Başkanı olarak yer almakta; Türkiye’nin en önemli bağımsız think-tank kuruluşlarından Ekonomi ve Dış Politika Çalışmaları Merkezi'nde (EDAM) ise yönetim kurulu üyeliğini sürdürmektedir. Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, bunlara ek olarak, Konrad Adenauer Stiftung ve EDAM'ın ortak girişimi olan Siyasi Liderlik Mükemmeliyet Programı'nın akademik koordinatörü olarak genç lider adaylarına stratejik düzeyde rehberlik ve eğitim sağlamaktadır.
Savunma ve stratejik çalışmalar alanında Prof. Han, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırma Enstitüsü'nde 2020 yılına kadar strateji alanında öğretim üyeliğinde bulunmuş ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi'nde akademik danışman olarak görev yapmıştır. Kendisi Milano'daki İtalyan Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsü'nde (ISPI) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Kıdemli Araştırmacısı olarak çalışmaktadır. Ayrıca, German Marshall Fund of the United States'in “On Turkey” serisine katkıda bulunmuş ve Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Asya-Pasifik'te, enerji kaynakları, çatışma çözümü ve barış inşası konularında değişik uluslararası krizler ve sorunlara ilişkin yüksek düzey diplomasi girişimlerine katılmıştır. Ayrıca, kurucu üyesi olduğu Uluslararası İlişkiler Konseyi tarafından yayınlanan Türkiye’nin bilim alanında SSCI endeksine girmiş ilk dergisi olma özelliğini taşıyan Uluslararası İlişkiler, Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Güvenlik Stratejileri ve NATO Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (COE-DAT) tarafından yayınlanan Defence Against Terrorism Review’da dahil olmak üzere çeşitli akademik dergilerin danışma, hakem ve akademik kurullarında görev almış ve almaktadır.
Prof. Han İstanbul, Boğaziçi, Koç ve Harvard Üniversitelerinde ekonomi, uluslararası ilişkiler, strateji, finans ve müzakere stratejileri konularında lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası eğitimi almış; ayrıca St. Andrews Üniversitesi'ndeki Suriye Çalışmaları Merkezi'nde ve Tel Aviv Üniversitesi'ndeki Moshe Dayan Merkezi'nde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. 2003 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "Avrupa'nın On Beş Genç Lideri" arasında gösterilmiş ve Amerikan dış politika çalışmaları programı dahilinde burs ile ödüllendirilmiş; 2015 yılında ise Tel Aviv Üniversitesi tarafından kendisine İsrail ve Orta Doğu çalışmaları üzerine burs verilmiştir. Han 2024 yılındaysa Friedrich Naumann Vakfı'nın Uluslararası Liderlik Akademisi kapsamında Siyasi Partiler için Stratejik Planlama programına katılmıştır.
Kariyerinin başından bu yana akademik çalışmalarıyla uygulamayı bir arada yürüten Prof. Dr. Han özel sektörle yakın iş birliği yapmaktadır. Bu bağlamda ana akademik ilgi alanlarını da oluşturan: Stratejik çalışmalar ve düşünce, Ortadoğu ve Türkiye siyaseti, enerji jeopolitiği, siyasi ekonomi, büyük güç rekabeti, uluslararası sistemin dönüşümü ve siyasi ve ekonomik risk yönetimi gibi konulardaki fikirlerini paylaşmak üzere sıklıkla küresel konferanslarda konuşmacı olarak rol almaktadır. Söz konusu çerçevede 10'dan fazla sektördeki çeşitli ulusal ve uluslararası ticari ve sanayi kuruluşlarına danışmanlık yapmış; 50'den fazla ülkede küresel ve bölgesel siyasi ve ekonomik dinamikler konusunda konuşma ve konferanslar vermiştir. Prof. Han ayrıca, şirketlere ve sektörlere stratejik düşünme, müzakere, stratejik iletişim ve siyasi ve ekonomik risk analizi konularında seminerler ve profesyonel eğitimler ve danışmanlık hizmeti vermiş, bir profesyonel konuşmacıdır.
Bir kanaat önderi olarak, Türk televizyon kanallarında birçok program hazırlamış ve katkıda bulunmuş, Radikal, Referans ve Oksijen gibi gazetelerde ve Independent Türkçe, Gazete Pencere gibi online mecralarda köşe yazarı olarak makaleler kaleme almıştır. Şu anda, NTV'de "Siyasi İşler" programının düzenli konuğudur ve ülkemizin ilk tematik tarih kanalı olan TarihTV'de, bir tarih programı olan "Nereden Nereye?" adlı programın, Prof. Dr. Burak Küntay ile ortak sunuculuğunu yapmaktadır. Ayrıca, Ekonomi Gazetesi için düzenli köşe yazılarına devam etmekte, çok takip edilen finans kanalı BlackSwan Finans'ta çevrimiçi bir siyasi ve ekonomik analiz programı olan "Kes Tıraşı!"nın yorumculuğunu sürdürmektedir. Tüm bunların yanı sıra Prof. Han, 2003'ten 2006'ya kadar Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Uluslararası İlişkiler danışmanlığı görevinde ve 2020'den 2024'e kadar da Türk-Amerikan İş Konseyi Danışma Kurulu üyeliğinde bulunmuştur.
2013’te Dubrovink'te gerçekleştirilen NATO Parlamenterler Meclisi'ne Doğu Akdeniz enerji kaynakları üzerine hitap eden Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, 2005 ve 2010’da iki kez NATO için Afganistan'da uluslararası gözlemci olarak görev yapmıştır. Kendisi, NATO da dahil, uluslararası örgütler ve hükümetler için kriz yönetimi, terörle mücadele ve stratejik yönetim programlarına katılmış, tasarlamış ve yönetmiştir.
Birçok üst düzey akademik ve idari görev yapan Prof.Dr. Ragıp Kutay Karaca 2025 Ocak ayı itibariyle Beykoz Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevine başlamıştır. Uluslararası ilişkiler Siyasi Tarih disiplininde uzman olan Karaca, Diplomasi Araştırmaları Derneği Havacı Fenerbahçeliler Derneği başkanlıklarını yürütmektedir. Karaca, Orta Doğu Enstitüsü Orta Doğu-Asya Proje Grubu üyesi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar ve Düşünce Platformu eğitim danışmanıdır.
Karaca, 2000 yılında Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde ikinci lisans eğitimini, 2003 yılında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Strateji Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Doktora derecesini Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden “Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Türkiye Cumhuriyeti-Halk Cumhuriyeti Çin İlişkileri” başlıklı teziyle almıştır.
2010-2012 yılları arasında Milli Savunma Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak çalışan Karaca, 2012 yılında Uluslararası İlişkiler Siyasi Tarihi alanında doçentlik unvanını almıştır.
2013-2017 yılları arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Doçent olarak görev yapmış, Dekan Yardımcılığı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 2017-2018 yıllarında Nişantaşı Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanlığı ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini yürütmüştür.
2018 yılında Siyasi Tarih alanında profesörlük unvanını alan Karaca, 2018-2024 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü olarak görev yapmıştır. 2 Ocak 2025 tarihi itibarıyla Beykoz Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır.
Karaca, ulusal ve uluslararası düzeyde yayımlanmış çok sayıda makalesiyle alanında önemli bir akademik birikime sahiptir ve literatüre değerli katkılar sağlamaktadır. “Dünyadaki Yeni Güç Çin: Tek Kutuptan Çift Kutba” ve “Güç Stratejisi Çin: Soğuk Savaş Sonrası Türk-Çin İlişkileri” başlıklı kitapların yazarıdır. Ayrıca “Diplomasi Tarihi I”, “Diplomasi Tarihi II”, “Diplomatic History I”, “Diplomatic History II”, “Sino-Turkey Relations: Concept, Policies, and Prospects”, “New Concepts and New Conflicts in Global Security Issues” ve “Asya’da Güvenlik Sorunları ve Yansımaları” başlıklı kitapların editörlüğünü yapmıştır. Karaca, Orta Doğu ve Asya ağırlıklı olmak üzere uluslararası ilişkiler alanında çok sayıda kitap bölümü yazmıştır.
2011-2012 akademik yılından günümüze kadar lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Diplomasi Tarihi, Türkiye’nin Siyasi Yapısı: Dönüşüm ve Krizler, Türk Siyasi Hayatı ve Siyasal Kurumlar, Uluslararası Enerji Politikaları ve Güvenliği, Güvenlik Stratejileri, Dış Politika Analizi: Çin Halk Cumhuriyeti, Asya-Pasifik’te Güvenlik Algılamaları, Çin Güç Stratejisi ve Bölgesel Politikaları gibi dersler vermektedir.
Alanıyla ilgili birçok televizyon programına katılmış olan Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, uluslararası ilişkiler, diplomasi ve stratejik konular üzerine görüşlerini paylaşarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam etmektedir. Programlarda özellikle Türk dış politikası, Orta Doğu’daki gelişmeler, küresel güç dengeleri ve bölgesel iş birliği gibi konuları ele alan Karaca, akademik bilgi birikimini anlaşılır bir şekilde aktararak izleyicilere geniş bir perspektif sunmaktadır. Halihazırda televizyon programlarına katılımını sürdüren Karaca, güncel meselelerdeki analizleriyle dikkat çekmekte ve stratejik düşüncenin toplumda yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktadır.
Bunların yanında, Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, uluslararası politika, diplomasi ve stratejik ilişkiler alanlarında derinlemesine analizler yapan bir köşe yazarıdır. 2022’den bu yana Dünya Gazetesi’nde yazmakta olan Karaca, küresel sistemin temel dinamiklerini ve uluslararası aktörlerin stratejik hamlelerini tarihsel ve analitik bir çerçevede ele alarak disiplinlerarası bir yaklaşım sergilemektedir.
Türk dünyası, Orta Doğu ve bölgesel entegrasyon süreçleri gibi konulara yoğunlaşan Karaca, tarihsel olayların güncel politik bağlamlarını derinlemesine yorumlarken, milletlerarası örgütlerin etkinliğini, güç dengelerini ve bölgesel ilişkileri de akademik bir titizlikle değerlendirerek okuyucularına derinlikli analizler sunmaktadır.
Bu içerik 20/01/2025 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.