Geleceğin Teknolojilerini Geliştiren Mühendisleri Yetiştirmek

Bilgisayar mühendisliği bugünün ve geleceğin teknolojilerini, dolayısıyla da insan yaşamını biçimlendiren mesleklerin başında geliyor. Beykoz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü bugünün ve geleceğin yaratıcı bilgisayar mühendislerini yetiştirmeyi hedefliyor.

Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı’nın eğitsel amaçları bu hedef doğrultusunda aşağıdaki 5 eksende tasarlanmıştır.

• Akademide, özel sektörde veya kamu sektöründe, başarılı bir kariyer için gerekli sağlam bir bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri temeline sahip olma; bilgisayar mühendisliği, bilgisayar bilimleri ve ilgili alanlarda araştırma, tasarım, geliştirme ve üretime katkıda bulunabilmeleri; girişimcilik, yenilikçilik ve proje yönetimi konularında yetkin olma.
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olma.
  • Kendi disiplininde veya çok disiplinli takımlarda etkin bir şekilde çalışabilme ve liderlik özelliklerine sahip olma.
  • Meslek etiği ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olma; bilişim uygulamalarının hukuksal sonuçları ve bu uygulamaların bireysel, kurumsal, toplumsal ve evrensel etkileri hakkında farkındalığa sahip olma.
  • Kişisel ve mesleki gelişimin gerekliliğinin ve yaşam boyu öğrenmenin öneminin bilinci ile bilim ve teknolojideki güncel gelişmeleri takip etme.

Program mezunlarını bu eğitsel amaçlara ulaşmak için gerekli yetkinliklerle donatacak şekilde tasarlanmıştır.

Programın yapısı aşağıdaki özelliklere sahiptir:

• Program İngilizce’dir, böylece mezunların teknolojik gelişmeleri izleyebilmeleri ve kendilerini sürekli geliştirebilmeleri amaçlanmıştır.
  • Program ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının önerileri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.
  • Program yapısı esnektir ve diğer mühendislik programları ile aynı yapıdadır (örneğin birinci sınıf ortaktır), böylece öğrencinin kendi dalında ilgisini derinleştirmesine, yandal veya çift anadal yapmasına, isterse bölüm değiştirmesine olanak sağlanmıştır.
  • Üniversitenin tüm programları için söz konusu olan deneyimsel öğrenme modeli çerçevesinde öğrenci son döneminde bir işyerinde çalışır, böylece iş hayatına daha öğrenciyken girmiş olur.
  • Program aktif öğrenmeye dayalı, yenilikçilik ve girişimcilik odaklıdır.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü güçlü bir akademik kadro oluşturmayı hedefler. Daha kuruluş aşamasında çoğu yurt dışı doktoralı güçlü akademisyenleri bünyesine katmış bulunmaktadır. Örneğin genç öğretim üyelerimizden biri ABD patent ofisine kayıtlı 18 adet uluslararası patente sahiptir, bir diğeri beş yıldır küçük boy robotlar futbol liginde (Robocup SSL) ülkemizi temsil eden takımda yer almaktadır.

Bilgisayar mühendisleri yalnız bilgisayar endüstrisinde değil diğer bütün sektörlerde de çalışırlar, dolayısıyla geniş çalışma olanaklarına sahiptirler. Bunun nedeni bilgisayarın bütün iş alanlarında kullanılıyor olmasıdır.

Bilgisayar mühendisleri mobil uygulamalar, sanal medya uygulamaları, oyun yazılımları, büyük veri ve veri analitiği, sanal gerçeklik, yapay zeka, akıllı evler, akıllı kentler, robotlar gibi teknolojinin en son noktasını oluşturan konularda çalışırlar.

Sürekli gelişim halinde olan bilgisayar mühendisliği günümüzün ve geleceğin en heyecan veren bir mesleklerden biridir.

Bu içerik 13/09/2018 tarihinde güncellenmiştir.