İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinde OSGB’ lerin Rolü

Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği Programı İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş dersi kapsamında DOGA HSE GroupOSGB Operasyon Müdürü Sayın Betül Semerciler program öğrencilerine İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinde OSGB' lerin Rolü konularında bilgi ve tecrübeleri aktardı ve sorulara cevaplar verdi.

DOGA HSE Group, Betül Semerciler , Kübra Sevingen destek ve katkıları için teşekkür ederiz.

Haber Yazarı:

  • Tüyran Dere, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı
  • Batuhan Ocakcı, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı

OSGB’ler Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar olup şirketlere insan kaynağı sağlayan birer danışmanlık firması değil, yasalar ve yönetmeliklerce belirlenmiş ceza-i sorumlulukları olan hizmet firmalarıdır.

30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe 6331 Sayılı İş güvenliği kanunu çalışma hayatımıza yeni sorumluluklar getirmiştir. Bu sorumluluklardan birisi de; işyerlerinde “İş Güvenliği Uzmanı” çalıştırma zorunluluğudur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre 1 ve daha fazla çalışanı olan Tehlikelli ve Çok Tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan Az Tehlikeli şirketler iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi hizmeti almakla yükümlüdürler. Bunun yanında; 50 ve üzeri çalışanı mevcut olan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfta yer alan şirketler Diğer Sağlık Personeli hizmeti almakla yükümlüdürler. İş yeri hekimi ve İş güvenlik uzmanlarının yasal çalışma hizmet süreleri iş yerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bağlı olarak hesaplanmaktadır.

İş yerlerinde çalışanlar başta olmak üzere stajyer, ziyaretçi, alt işveren çalışanları ve çevreyi tehlikelere ve risklere karşı korumak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi hem insani açıdan hem işletmelerin geleceği hem de yasal olarak gereklidir. İşyerleri gerekliliklerini yerine getirmek için için gerekli personeli bünyelerinde bulundurarak oluşturdukları İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi veya dış kaynak olan Ortak Sağlık ve Güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alarak karşılayabilirler.

İşyeri sağlık ve güvenlik birimi ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak üzere işin normal akışını aksatmamak şartıyla ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla;

  • İşçilerin sağlık gözetimi,
  • Çalışma ortamının gözetimi,
  • Eğitim, danışmanlık ve bilgilendirme
  • İlkyardım ve acil müdahale, gibi bir çok diğer görevi yerine getirmekle yükümlüdür.

Bu içerik 20/12/2019 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı