Feedback: Geri Bildirim Almak ve Vermek

Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Programı koordinatörlüğünde düzenlenen Sağlık, Emniyet, Güvenlik Sohbetlerine “Geri Bildirim Almak ve Vermek” konusu ile devam ettik. Gerçekleştirdiğimiz sohbette Look For Talent Eğitim ve Danışmanlık A.Ş. Kurucu Ortağı Sayın Neylan Zümrüt ve Sayın Gamze Dönmez konuklarımız oldular.

Geri bildirim nedir? Geri bildirim almak ve vermek nedir? Geri bildirim almak ya da vermek kişiler ve kurumlar için yararlı mıdır? Kişisel ve kurumsal gelişime etki edecek bir geri bildirim nasıl yapılmalıdır? Geri bildirim verirken kullanılacak dil nasıl olmalıdır? Geri bildirimde açıklık ve şeffaflık sınırlar belli midir?

Geri bildirim almak ve vermenin ne olduğu kadar ne olmadığı da önemlidir. Doğru ve etkin yollarla yapılan geri bildirim birey, grup, topluluk başarısında ve gelişmesinde olumlu etki yaparak ekip ve işletmelerin büyümesinde ve gelişmesinde, adalet, hoşgörü, şeffaflık ilkelerinin ön planda tutulduğu kurum kültürünün oluşmasında etkilidir. Fakat yanlış yapılan bir geri bildirim bireylerin ve kurumların olumsuz etkilenmesine, bireylerin hataların azalmasının aksine artmasına, kişilerin görev aldıkları gruplara, birlikte çalıştığı insanlara ve işyerlerine karşı olumsuz düşünceler geliştirmesine, işletmelerde belirsizliklerin oluşmasına, çalışanlar arasında huzursuzlukların yaşanmasına, şeffaflık, liyakat ve adalet ilkelerinden uzakta bir yapının oluşmasına, işletme itibarının kaybolmasına neden olmaktadır. Geri bildirim almak ve vermek kişisel beğeniyi aktarmak ve azarlamaktan daha öte doğru zamanda ve doğru yollarla kullanılarak bireylerin hem kişisel hem de mesleki yönden gelişmesi ve ilerlemesi için bir fırsat, işletmelerin itibarının ve başarısının artmasında etkin rol alan bir yöntemdir. Ast- üst ilişkisinin aranmadığı, hiyerarşik yapının baskı aracı olarak kullanılmadığı, makam ve unvanların sadece yetki ve sorumlulukların belirlenmesinde geçerli olduğu, geri bildirimin aslında kişinin, grubun, işletmenin yansıması olarak kabul edildiği, karanlık noktaların aydınlığa kavuşturulması amacının olduğu işyerlerinde çalışanların daha verimli olduğu, insani ilişkilerin ve sosyal sorumluluk bilincinin geliştiği, canlı ve cansız varlıklara daha çok değer verildiği, başarının tesadüften daha öte alışkanlık olarak görüldüğü, kurum kültürünün yerleştiği, aidiyet duygusunun arttığını vurgulayan Neylan Hanım hayatın her alanında etkili ve doğru iletişimin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Etkin ve geliştiren bir geri bildirim için durum ve davranışların tespitin açık ve net ifade edilmesi, ahlak kurallarının ön planda tutularak insanlarla temiz bir iletişim sağlamanın gerekliliği ve önemi üzerinde duran Gamze Hanım, geri bildirim almak ve vermek konusunda önemli bilgiler verdi. İşyerinin her kademesinde yapılan her işte ve işlenen her süreçte işyerinde herkesin sistemi geliştirebilmek adına geri bildirim almasının ve vermesinin önemli olduğunu vurguladı. Geri bildirim almak ve vermek uzmanlık isteyen önemli bir konudur. Mevki ve unvanların geri bildirim vermenin işyerlerinde yönetici konumunda bulunan çalışanlara verilen bir hak değildir.  Bir işyerinde yönetici kademesinde çalışanlar dahil olmak üzere işyerinde bulunan bütün kişiler geri bildirim vermek için kendilerini özellikle geliştirmelidir. Çünkü günümüz insan ve toplumun özellikleri, kullanılan teknoloji, eğitim sistemi, ihtiyaçlar vb. hayata dair her şey değişse de insan ve insan beyni her zaman kendini korumak güdüsü ile hareket etmektedir. Beynin üç bölümünden biri olan ve sürüngen beyin olarak adlandırılan kısım bir tehlike karşısında savaş-kaç mekanizmasını tetiklemektedir. Aktif hale geçen savaş kaç mekanizması insanların ve insan dışındaki canlıların ya savunmaya geçmesine ya da karşısındakiyle savaşmasına neden olmakta, canlılar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Geri bildirim veren kişilerin savaş-kaç mekanizmasına dikkat ederek karşısındaki kişileri sözleri ve hareketleriyle savunmaya veya savaşmamaya teşvik etmesi önemlidir.

Geri bildirim verenin aynı zamanda geri bildirim almaya açık olması gerektiğini özellikle vurgulayan konuklarımız sağlıklı bir geri bildirim için “Güven ilişkisi zemini oluştuysa tespiti paylaş, karşıdaki kişinin görüşünü al, fikrini söyle, soru sor.” adımlarının daha etkili olduğunu belirtti.

Geri bildirimin sadece kurumsal hayatta önemli olmadığını, sosyal hayatta da ihtiyaç duyulduğunun altını çizen ve katılımcılardan gelen sorulara içtenlikle cevaplar veren Neylan Hanım ve Gamze Hanım’ a teşekkür ederiz. Ayrıca varlıkları ve sorularıyla sohbetimizin amacına ulaşmasına ve zenginleşmesine katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Haber yazımı için katkıda bulunan değerli öğrencilerimiz; Elif BARAN, Sena ŞÜLEKOĞLU

 

 

 

Bu içerik 03/06/2020 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı