Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulları-11
ISBN: 978-60564469-1-7
24 cm
143 Sayfa
Bu eser tedarik zinciri ve lojistik ile pazarlama alanlarını entegre ederek hem akademiye hem de lojistik sektorüne katkıda bulunmak amacıyla Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce işletme Doktora Programı Pazarlama Ana Bilim Dalı dahilinde Prof. Dr. Tuncay Kocamaz danışmanlığında yürütülen bir doktora tezinden oluşmaktadır.
Tedarik zinciri ve lojistik son yıllarda özellikle dikkat çeken alanların başında gelmektedir. Günümüzde uluslararası ticaretin artması sonucunda tedarikçi ve üreticiler arasındaki ilişkiler daha da karmaşıklaşmış, müşterilerin artan ve çeşitlilik gösteren taleplerine tam zamanında karşılık vermek zorlaşmış, dolayısıyla lojistik hizmet verenler tedarik zincirine alma durumuna gelmişlerdir. Ancak uçüncü parti lojistik hizmet verenler hala tarım olarak tedarikçi ve üreticiler gibi esas rolde değil, sadece bir destek birimi olarak görülmekten de kurtulamamıştır. Oysaki Türkiye'de özellikle son 10 yılda lojistik sektörü büyüme kaydetmiş, yerli ve yabancı birçok işletmenin birleşmesi ile kurumsal şirket olma stratejileri ön plana verilen hizmet karması genişlemiş ve en önemlisi müşteri odaklı olmak ve katma değer sağlamak lojistik işletmelerinin en belirgin hedefleri haline gelmiştir.
Lojistik tedarikçi, üretici ve lojistik hizmet sağlayanlardan oluşan üçlü bir ilişkiden meydana gelir. Bu üçlü ilişkide tarafların olabildiğince eşit ve ortak hedef doğrultusunda çalışması gerekir ki tedarik zincirinde işbirliği sağlansın, tüm taraflar kazanırken verimlilik ve değer yaratılsın Türkiye'deki lojistik işletmeleri uzun zamandır böyle bir atılımın içinde ve her geçen gün tedarik zincirinde daha fazla varlık göstermekteler. Ancak sesleri ne sektörel bazda ne de akademik alanda yeterli seviyede duyurulamamaktadır.
İşte bu sebeple 2004 yılından beri için bulunduğum lojistik sektörüne, bana kazandırdıkları ve öğrettikleri için duyduğum minnet borcu sebebiyle doktora tez çalışmamda üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcıların değişen ve gelişen rolü ve bu sayede tedarik zincirinde işbirliğine olan etkilerini araştırdım. Bu çalışmamın pazarlama bakış açısıyla lojistik sektörünü değerlendirmesi bakımından akademik yazına katkıda bulunduğu kadar sektörde faaliyet gösteren tedarik zincirinde bulunan tüm tarafların çalışma hayatlarında da faydalanabilecekleri önemli bulgular sunduğuna inanıyorum. Türkiye'de bulunan üçüncü parti lojistik hizmet sunan işletmeler lojistik üçlü ilişkisinde sahip oldukları standardizasyon, nötr aracılık ve görü nürlük sayesinde düzenleyici rol oynamaya başlamış ve bu sayede tedarik zincirinde işbirliği ne hazır hale gelmişlerdir. Bundan sonraki ilerme ve kazanımın sırrı ise, tedarikçi ve üreticilerin bu işbirliğine lojistik hizmet verenleri kabul etmeleri ve her beraber çalışmayı arzulamalarında gizlidir.
Çalışmanın ilk bölümünde genel bir giriş yapılmış, ikinci bölümünde ise hizmet pazarlaması, lojistik ve tedarik zinciri arasındaki ilişki, lojistik hizmetlerin dış kaynaklama yoluyla temin edilmesi, üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcıların hizmet pazarlamasındaki rolü, üçlü lojistik ilişki, üçüncü parti lojistik hizmet sağlayanların düzenleyici rolü ve tedarik zincirinde işbirliği konulan hakkında yazın taraması yapılmıştır.
Üçüncü bölümde araştırma yöntemi sunulmuştur. Bu bölümde kalitatif arastirma tekniklerin- den derinlemesine mülakat teknik kullanılarak lojistik sektöründe görev yapan yöneticilerle görüşülerek üçüncü parti lojistik hizmet sağlayan işletmelerin daha gelişmiş bir role eristikleri saptanmış, çalışmanın kavramsal modeli belirlenmis ve hipotezler yazılmıştır. Dana am neklem ve kullanılacak ölçekler belirlenerek kolayda örnekleme yontemiyle anket topitanem ve pilot test uygulanmıştır. Sonuçların güvenilir çıkmasıyla toplamda 232 adet anket toplana rak güvenilirlik ve geçerlilikleri test edilerek coklu regresyona tabi tutulmuşlardır. Çikan 30" nuçlar tüm hipotezleri doğrulayarak modeli geçerli kılmıştır.
Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde bulguların tartışılmasına ve yönetimsel uygulamalarla çalışmanın kısıtlarına ve önerilere yer verilmiştir.
Sonuç olarak bu eser, uzun dönemli bir proje olarak istenilen amaca hizmet etmiştir. Bu tez 22 Mayıs 2013 tarihinde tez danışmanı Prof. Dr. Tuncay Kocamaz ve tez jürimde bulunan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Okan Tuna, Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Ercan Gegez, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Can Erdem ve Yrd. Doç. Dr. Elif Okan karşısında savunularak başarılı bulunmuştur. Emeği geçen tüm hoca larıma ve son olarak Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Ruhi Engin Özmen'e teşekkürü bir borç bilirim.
Bu eserin hem akademiye hem de iş dünyasına hizmet etmesi dileğimle,
Yrd. Doç. Dr. Ezgi Uzel
Istanbul, Eylül
Bu içerik 17/12/2020 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.