Bölüm Hakkında
CLM’ın (Council of Logistics Management) tanımına göre lojistik, “Müşterilerin gereksinmelerini karşılamak üzere her türlü ürün, hizmet ve bilgi akışının, hammaddesinin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan hareketinin, etkili verimli bir biçimde planlanması, depolanması ve kontrol altında tutulması yöntemidir”. Lojistik farklı alanlardaki faaliyetlerin tümünü kapsamakta ve ilgili bölümlerin ortaklaşa işbirliği içinde sinerji yaratmasını gerektirmektedir. Lojistik yönetiminin başlıca faaliyet alanları; pazarlama ve pazarlama stratejisi, pazar stratejisi ve ürün tasarımı, üretim planlama, malzeme yönetimi, envanter yönetimi, depolama ve malzeme elleçlenmesi, dağıtım, depo ve antrepo yönetimi, taşımacılık, gümrükleme ve sigorta hizmetleri, satınalma, müşteri hizmetleri ve teknik destek gibi alanlardır.
Tedarik zinciri yönetimi, tedarikçilerin tedarikçisinden müşterinin müşterisine tüm müşteri, malzeme ve bilgi etkileşimlerine odaklanmıştır. İşletme yönetimi açısından lojistik, hammadde tedarikinden üretim ortamına, nihai ürünün üretim sürecinin tamamlanmasından dağıtım kanalları ve müşteriye kadar tedarik zinciri içindeki tüm faaliyetleri planlamayı amaçlayan bir süreçtir. İçinde yaşadığımız küreselleşme sürecinde, hızla değişen ticaret dünyasında gerçek rekabetin Tedarik Zincirleri arasında yaşandığı görülmektedir. Karmaşık bilgi teknolojileri, iş süreçlerinin yeni yapılanmalara girmesi ve bunların ortaya çıkardığı alternatif çözümler şirketlere yeni sorunlar getirmektedir. Süratli bir değişim gösteren yerel ve ulusal pazarlarda, zaman ve maliyetler rekabette etkili en önemli unsurlardan ikisidir.
Küresel rekabetin artması, geleceğin lojistik ve tedarik zinciri yöneticilerinin çağdaş bilgilerle donatılmış, yeniliklere açık ve girişimci bireyler olmasını gerektirmektedir. Lojistik Yönetimi lisans programını açmamızın amacı, ulusal ve uluslararası alanlarda değişen iktisadi ve pazar koşullarını, bu koşulların getirdiği yeni ihtiyaçları önemle dikkate alarak hazırlanmış olan çağdaş bir lojistik yönetimi eğitim programı sayesinde; bir işletmenin etik, sosyal ve hukuki sorumluluklarının bilincinde olan, araştırıcı, yeniliklere açık, girişimci, çağdaş lojistik yönetimi bilgileriyle donanmış; geleceğin nitelikli lojistik yöneticilerini yetiştirmektir.
Programın öğrenim dili İngilizce’dir. Öğrencilerin İngilizce dil yeterlilikleri yok ise programa geçebilmeleri için bir yıl İngilizce Hazırlık Programına devam etmeleri gerekmektedir. İngilizce Hazırlık Programı muafiyet koşulları hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
Bu amacımız doğrultusunda etkin bir eğitim sunabilmek için başlıca ilkelerimiz şunlardır:
Kariyer Fırsatları
Lojistik Yönetimi programını tamamlayacak öğrenciler için çok geniş bir yelpazede istihdam olanakları vardır. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının lojistik, dış ticaret, pazarlama, satınalma, taşımacılık (deniz, hava, kara taşımacılığı), filo yönetimi, depolama ve gümrükleme ile ilgili tüm birimlerde uzman eleman ve yönetici konumlarında çalışabilirler. Ayrıca; üniversitelerde, araştırma merkezlerinde ve çeşitli bölgesel ve uluslararası çalışma kurumlarında iş olanakları mevcuttur.
Bölümün Başlıca Avantajları
Lojistik Yönetimi bölümünün nitelikli ve deneyimli bir akademik kadroya sahip olması bölümün en büyük avantajlarından biridir. Öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası yayın ve proje çalışmaları bölümün güçlü yönlerindendir. Bölümün önemli özelliklerinden biri de çağdaş bir eğitim programının olması ve bu programın gelişen koşullara göre yenilenebilecek nitelikte olmasıdır. Derslerin endüstriyel sunumlar, vaka tartışmaları, grup ve proje çalışmaları ile desteklenerek, teori ile uygulama arasındaki ilişkilerin mümkün olduğu kadar somut bir biçimde öğrencilere aktarılması amaçlanmaktadır. Bölümde zorunlu derslerin yanı sıra öğrencilere geniş bir seçmeli ders yelpazesi sunulmaktadır. Seçmeli dersler bölüm amaçları doğrultusunda disiplinlerarası çalışmalara katkı yapabilecek şekilde planlanmıştır. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Lojistik Meslek Yüksekokulunun lojistik eğitimi konusundaki sekiz yıllık deneyimi de bölüm için ayrı bir avantaj sağlamaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Lojistik Yönetimi bölümü, İngilizce dilinde, sekiz yarıyıllık (dört yıl) bir lisans eğitimi sunmaktadır. İngilizce seviyeleri yeterli olmayan öğrenciler iki yarıyıl (bir eğitim-öğretim yılı) İngilizce hazırlık eğitimi görürler. Yasal statüsü, Yüksek Öğretim Kurulu’nun Uluslararası Ortak Programlar tanımı kapsamındadır. Toplam mezuniyet kredisi (Kurum Kredisi) 155, AKTS kredisi ise 240 dır. Öğretim planındaki dersleri başarı ile tamamlayan ve ağırlıklı genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler bölüm lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Bu içerik 01/07/2024 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.