Programın Amacı

Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri ve hastane acil servislerinin önemli bir parçasını oluşturan İlk ve Acil Yardım Teknikerleri (Paramedik), hasta ve/veya yaralılara güncel ve bilimsel ilk ve acil yardım uygulamalarını yapabilen, olay yerinden başlayarak ambulansta ve hastane acil servislerinde hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde yaşam kurtarıcı tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek yardımcı sağlık personelleridir.

Ülkemizde 1993’ten beri değişen isimlerle acil sağlık hizmetlerinin ihtiyaç duyduğu acil tıp teknisyenleri yetiştirilmektedir. Beykoz Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı kurulduğu 2017 yılından bu yana Meslek Yüksekokulu bünyesinde, 2 yıllık bir ön lisans eğitimi İlk ve Acil Yardım Programında eğitim süresi içerisinde öğrenciler; acil yardım ve kurtarma çalışmaları, acil hasta bakımı, kanama kontrolü, damar yolu açma ve bazı temel ilaç uygulamaları konularında eğitim görürler. Ayrıca meslekleri ile ilgili olarak beden ve vücut gelişimini destekleyici, afetler ve zor koşullarda görev alabilecek ve kurtarma, ekipman kullanımı, davranış bilimleri alanlarında da alanında uzman akademisyenler tarafından eğitim görmektedirler.

2 yıllık bir ön lisans programı olan İlk ve Acil Yardım Programı, TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Program öğrencileri 3+1 Modeli ile öğrenim görürler. Bu model ile öğrencilerimiz program süresi olan 4 yarıyılın 3 yarıyılında yetkinlik dersleri, temel alan dersleri, mesleki alan uzmanlık derslerini tamamlar ve son 1 yarıyılda ise Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde bulunan 112, Komuta Kontrol Merkezi veya hastane acil servislerinde uygulama eğitimi alırlar.

Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yaparak ya da yurtdışında bir üniversitede lisanslarını tamamlayabilirler.

Çalışma Alanları

İlk ve Acil Yardım Programı mezunları ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalışırlar. Bu personel gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar.

Programa girecek öğrencilerde ÖSYM tarafında yayınlanan Üniversitelere giriş kılavuzunda yer alan 233. madde ön koşul olarak aranmaktadır.*

* Madde 233:  Bu programa alınacak öğrencilerin, Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

Bu içerik 25/04/2019 tarihinde güncellenmiştir.

Formu Doldurun, Biz Sizi Arayalım