Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şinasi Aydemir; Beykoz Üniversitesi Mimarlık bölümünü seçecek ve gelecekte bu mesleği yapmak isteyen öğrencilere hem mimarlığın temellerini anlattı hem de önemli bilgiler verdi.
“Mimarlık mekanların tasarlanmasıdır. Mimarlık bir felsefedir, bir yaşam biçimidir; olası gelecekler yaratmaktır” diyen Prof. Dr. Şinasi Aydemir; “Mimarlık nedir, nasıl bir disiplinde çalışır?” sorularını şu şekilde yanıtlıyor: “Mimarlık insan ve toplum eylemlerinin sorgulanmasının bilgisi ve bunun kültürel formudur. Mimarlık aynı zamanda bir düşünce ve tasarım biçimidir, sadece dışsal girdilerle ve etkilerle uğraşmaz, aynı zamanda özel sonuçlar doğuracak kültürlerle uğraşır. Mimarlık bir felsefedir, bir yaşam biçimidir, olası gelecekler yaratmaktır. Mimarlık, mekânların tasarlanması işidir. İnsanların yaşamanı kolaylaştırmak; barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekanları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaklaşımlarla inşa etme sanatı, başka bir deyişle, yapıları ve fiziksel çevreyi tasarlama ve inşa etme sanatı ve bilimidir”.
Mimarlık eğitiminin:
* Mimarlık kültürü, mimarlık tarihi ve mimarlık kuramları
* Mimari anlatım teknikleri, sayısal tasarım ve modelleme
* Mimari tasarım
* Bina ve yapı bilgisi, malzeme ve yapı mühendisliği olmak üzere birkaç ana eksen üzerine oturduğunu belirten Aydemir; ayrıca mimarlık eğitiminin yaparak öğrenmeye, etkileşime, iş birliği ve takım çalışmasına dayandığını da belirterek: “Proje ve stüdyolar, seminerler, atölye çalışmaları içeren mimarlık eğitim yalnızca üniversitedeki öğretim kadrosuyla yapılmaz. Alanında uzman uygulayıcıların katkısı sağlanır, bitirme projesi değerlendirme jürilerine uygulayıcı mimarlar ve mimarlar odası temsilcileri katılır” diyor.
Eğitim sistemimiz ve programımızın Avrupa’nın önde gelen mimarlık bölümlerindeki ve ülkemizin saygın mimarlık bölümlerindeki eğitim ile eşdeğer düzeyde olmasını hedefliyoruz diyen Prof. Dr. Şinasi Aydemir, Beykoz Üniversitesi Mimarlık bölümünde okuyacak olan öğrencilerimizi, mimarlık eğitiminin yukarıda belirtilen temel konularında en güçlü bir biçimde yetiştireceklerini de belirtiyor.
Öğrencilerin stüdyo çalışmalarının, proje yürütücüleri tarafından bireysel ve ortaklaşa olarak değerlendirileceğini; stüdyo çalışmalarında bilgisayar destekli tasarım yöntemleri ve programlarının kullanılacağını ve öğrencilere ait olacak bu çalışmaların yıl sonunda sergileneceğini vurgulayan Aydemir: “Öğrencilerin proje ve stüdyo çalışmalarından ayrı olarak özel araştırma kümeleri oluşturarak sosyal etkinlikler, geziler sempozyum ve konferanslar, atölye çalışmaları, yayınlar, sergiler ve yarışmalar ve benzeri etkinlikler içinde bulunmaları, özel proje çalışmaları yapmaları özendirilecektir” dedi.
Bu içerik 27/07/2018 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.