Yaparak Öğreniyorum ile Eğitim Modeli

İş yapma şeklindeki hızlı değişimler kaynakların daha verimli kullanılmasını gerekli hale getirmekte ve insan kaynakları çerçevesinde yeni becerilerin hızlı bir şekilde ilgili taraflara kazandırılması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Deneyimsel öğrenmenin ön plana çıktığı bu değişime paralel, eğitimde yeni yöntemler ortaya atılmaya ve denenmeye de başlanmıştır. Uluslararası düzeyde yapılan çalışmalarda eğitimin yaygınlaşan teknoloji desteği ile düşünebilen, sorgulayabilen, tartışabilen, karar verebilen kişiler yetiştirme konusunda artan çabaları öncelikli olarak ortaya konulmaktadır.
 
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO) öğrenim kalitesinin artırılması yönündeki çalışmalarına devam etmektedir. Mesleki eğitimin sadece teorik bilgiye dayalı olarak icra edilemeyeceği, yanında muhakkak uygulamanın da olması gerektiğine inanan BLMYO, “Yaparak Öğreniyorum” felsefesi ile eğitim uygulamalarını yeniden tasarımlamaktadır. BLMYO bünyesinde geliştirilen “Yaparak Öğreniyorum” felsefesi üç ana temel öğe üzerine kurgulanmıştır.
 
Yaparak Öğreniyorum Modeli Üç Temel Unsurdan Oluşuyor
1. Mesleksel Beceriler Geliştirme Merkezi: BLMYO; öğrencilerin mesleğe yönelik uygulama yönlü becerilerini geliştirmek amacıyla oluşturduğu merkezin bünyesinde çok çeşitli laboratuar ve atölyeler oluşturmaktadır. İlk aşamada; Mobil Teknolojiler Atölyesi, Denizcilik Atölyesi, Alternatif Enerjiler Laboratuvarı, Konvansiyonel Enerjiler Laboratuvarı, Lojistik ve Dış Ticaret Laboratuvarı, Kabin İçi Hizmet Eğitimi Laboratuvarı gibi altyapılar tamamlanarak öğrencilerin hizmetine açılmıştır. Mesleksel Beceriler Geliştirme Merkezi; öğrenme hedeflerine yönelik tasarıma sahip olan ve öğrencilerin işbirlikçi öğrenme yeteneklerini geliştiren ortamlar olarak tasarlanmıştır. Bu merkezin sadece eğitim değil aynı zamanda proje geliştirmek gibi hedefleri de bulunmaktadır. Nitekim, öğrenciler sektöre yönelik projeleri burada yapabilmektedir.
 
Bu laboratuar ve atölyelere ilişkin temel bilgiler aşağıda verilmiştir;
 
Lojistik ve Dış Ticaret Laboratuvarı: Lego gibi malzemelerin kullanılarak, lojistik, tedarik zinciri ve dış ticaret uygulamalarının gerçek hayata yakın şekilde gerçekleştirebildiği ortamlardır. Bu ortamlarda, senaryo dahilinde öğrenciler karar verebilmekte ve verdiği kararların sonuçlarını somut bir şekilde gözlemleyebilmektedir.
Denizcilik Atölyesi: Denizciliğe ilişkin tüm malzeme ve ekipmanların öğrenciler tarafından bire bir kullanılabildiği bir kurgusu vardır. Bu kapsamda, öğrenciler çeşitli tatbikatlar da yapabilmektedir.
Mobil Teknolojiler Atölyesi: Öğrencilerin, mobil cihazlara yönelik donanım ve yazılım konularında tüm uygulamaları yapabildiği bir ortamdır. Derslerin bir kısmı burada gerçekleştirilmektedir. Bu atölye bünyesinde, mobil cihazlara yönelik bir bakım-onarım ekibi oluşturulmuş ve sektöre yönelik hizmetler verilmeye başlanmıştır.
Alternatif Enerjiler Laboratuvarı: Güneş, rüzgar gibi alternatif enerjilerin olanaklarının denendiği bir ortam olarak tasarlanmıştır. Öğrenciler, birçok projesini burada yapmaktadır. Bu laboratuar kapsamında, alternatif enerji ile çeşitli mekanların aydınlatılması projeleri yapılmakta ve sektöre yönelik hizmetler sunulabilmektedir.
Konvansiyonel Enerjiler Laboratuvarı: Bir benzin istasyonunun tümünün simüle edildiği ve tüm risklerin öğrenciler tarafından denenerek görülebildiği bir ortam olarak tasarlanmıştır.
Kabin İçi Eğitim Ünitesi: Bu ünite, bir uçağın birebir iç tasarımını içermekte ve öğrencilerin uçak içinde kabin hizmetleri kapsamında tüm senaryoları görebilmelerini sağlamaktadır.
2. Simülasyon Uygulama Platformları: Yetişkin eğitimi (androgojik eğitim) konusunda günümüzün önemli isimlerinden biri olan Malcom Knowles’a göre öğrenciler/kullanıcılar; neden öğrenmek zorunda olduklarını bilmek ihtiyacını hissetmektedirler. Deneysel ortamlarda çok daha iyi öğrenmektedirler. Öğrenme sürecine bir problem çözme eylemi olarak yaklaşmaktadırlar. Konunun gerçek hayatta bir değeri varsa çok daha iyi öğrenmektedirler. 
Gerçek ortamın benzetişim yoluyla tasarlandığı ortamlar olan “simülasyon platformları”, kullanıcılara teorik kavramları uygulamaya dönüştürme imkanı vermektedirler. Etkileşimin en üst düzeyde olduğu bu platformlar yetişkin eğitiminin vazgeçilmez bir unsuru olarak günümüzde önemli bir kabul görmektedirler. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu bu çerçevede yeni bir yapılanma içerisine girmiş ve ders içeriklerine uygun simülasyon platformlarını hem satın alma hem de geliştirme yoluyla bünyesinde kullanmaya başlamıştır. Bu platformlar sayesinde, bilgisayar ortamında interaktif öğrenebilme sağlanabilmekte ve kullanıcıların başarı düzeyleri eş zamanlı olarak ölçülebilmektedir. Bu konuda, özgün yazılımları gerçekleştirmek amacıyla önemli bir yatırım hamlesine başlayan Yüksekokul halihazırda aşağıda tanımlanan platformları kullanmaktadır;
Hamburg Limanı Simülasyonu: Öğrenciler, Hamburg limanının gerçek ortamında birebir kararlar vererek liman yönetmekte ve aldığı kararların sonuçlarını görebilmektedir.
Dış Ticaret Lojistiği Simülasyonu: Bu simülasyon ortamında dış ticaret sürecinde karşılaşılan tüm problemler ortaya çıkmakta ve öğrencilerin doğru kararlar alması beklenmektedir.
Depolama Simülasyonu: Öğrenciler bir depodaki tüm fonksiyonları bu ortamda birebir yaşayabilmektedirler.
3. Proje/Sokak Laboratuvarı Uygulamaları: Bu kapsamda, uygulamaya dönük projeler yer almaktadır. Bu projelerin bir kısmı, sosyal paydaşlarla beraber gerçekleştirilmektedir. Bunlara örnek uygulamalar aşağıda sıralanmıştır.
  • Öğrencilerin program yaptığı internet radyosu RADYOSYON,
  • 14 Şubat Aşk Anketi çalışması,
  • Sosyal sorumluluk projeleri,
  • Çeviri çalışmaları

Bu içerik 24/05/2016 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı