ETicaret2015 Konferansı Gerçekleştirildi

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu tarafından her yıl gerçekleştirilen eticaret konferanslarının üçüncüsü olan ETicaret2015, bu yıl Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Türk Ekonomi Bankası ve EticaretSEM işbirliğinde 14 Mayıs 2015 tarihinde Silence Hotel & Convention Center’da 500’ü aşkın katılımcı ile gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü TV Programcısı ve Yazar Metin Uca’nın yaptığı konferansın açılış konuşmalarını İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Kaya ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Ruhi Engin Özmen yaptı.

ETicaret Sektörü AVM’ler için Önemli Bir Tehdittir
İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Kaya açılış konuşmasında eticaret sektörünün dünyada giderek artan öneminden söz etti. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Ruhi Engin Özmen ise Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun eticaret gibi Türkiye’de lojistik sektörüne katkı sağlayacak her organizasyonun arkasında olduğunu belirterek, “Kent lojistiği, gece lojistiği kavramları ile bugün artık eticaret çok önemli bir yere geldi. Eticaret sektörünün gelişimi bugün AVM’ler için dahi bir tehdit haline gelmiştir” dedi.

Restoransız Restoran Devri Başladı
Konferansın Keynote konuşmacısı ise Master Chef Murat Bozok oldu. Bozok, artık restoransız restoran döneminde olduğumuzdan söz ederek, İspanya’da moleküler gastronomi üzerine çalışan El Bulli isimli restoranının yiyecek içecek sektörüne getirdiği inovasyonları katılımcılarla paylaştı. El Bulli’nin üç ayda bir dünya mutfaklarından temalar bulduğunu belirten Bozok, “El Bulli üç ay sonraki temasını internet üzerinden müşterilerine satıyor. Restorana gitmeden menüyü satın alan müşteriler Tayvan mutfağını tatmak için üç ay bekliyor artık eticaret restoranlarda bile kullanılır hale geldi” dedi.

ETicaretSEM CEO’su Merter Özdemir ise 14 ilde eticaret konferansları gerçekleştirdiklerini belirterek bu buluşmaları düzenlemeye devam edeceklerini belirtti ve katılımcılara teşekkür etti.

İşler Artık Mobile Taşınmak Zorunda
Konferansta yapılan 5 panelin ilki E-Ticaret Paneli idi. Moderatörlüğünü Metin Uca’nın yaptığı panelin konuşmacıları Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar, Markafoni CEO’su İlker Baydar, Ticimax CEO Cenk Çiğdemli, Tazedirekt CMO Aslıhan Ulutaş oldu.

1999-2008 yılına dek internetten alışveriş yapanların %80’inin erkek olduğunu belirten Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar, “2008 yılından sonra Türkiye’ye gelen private shopping ile bu trend değişmeye başladı. Bugün sitemizden yapılan alışverişlerin %35’i kadınlar tarafından yapılıyor” dedi. E-Ticaret yapacak kişilerin nereye gitmek istediklerini iyi bilmesi ve sabretmesi gerekli” diyen Toygar, ticarette artık trendin mobil ticaret olduğunu, işlerin mobile taşınmasının şart olduğu tavsiyesinde bulundu.

Tazedirekt CMO Aslıhan Ulutaş için Türk tüketicisinde taze ürünü internetten satın alma alışkanlığı oluşturduklarını belirterek, “Eticarette müşteri deneyimi önemli, ürün kaliteli ise müşteriniz size yeni müşteriler kazandırıyor” dedi.

Markafoni CEO’su İlker Baydar ise eticarette işe başlarken iş planı, ekip ve uzun vadeli plan yapmanın önemli olduğunu belirterek, “Günü kurtarmaktansa, büyümenizi sizinle takip edecek bir altyapı kurmak şart” dedi. Türkiye’de eticarette kredi kartı kullanımının %96 olduğunu söyleyen Baydar, kredi kartınız internette dışarıda bir yerde olduğundan daha güvende” dedi.

Ticimax CEO Cenk Çiğdemli de eticaret müşterilerinin güvenlik algısının arttığını ve bu alandaki teknolojinin de her geçen ilerlediğini belirtti.

Sekizinci Çakramız Girişimcilik
Konferans konuşmacılarından Endeavor Genel Sekreteri Didem Altop ise bedenin yedi çakrasından söz ederek sekizinci çakranın girişimcilik çakrası olması gerektiğini belirtti. Başarılı girişimciliğin olmazsa olmazlarını anlatan Altop, “İş fikri, örgütleme ve uygulama becerisi, yol haritasını öngörmek, onunla barışık olmak, açık fikirlilik, yenilikçi yaklaşım girişimcilik için olması gerekenler” dedi. Endeavor olarak eticaret girişimcilerine yol gösterdiklerini, maddi ve manevi sermayeyi bir arada girişimcilere sunmayı hedeflediklerini belirten Altop, “Girişimcileri destekliyoruz, lütfen bizim bilgi ve uzmanlarımızdan faydalanın” dedi.

Girişimcilikte Başarı için Akıllı Bir Deli Olmanız Gerekli
Moderatörlüğünü TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un yaptığı Girişimcilik Paneli’nin konukları ise girişimcilikleri ile birer başarı hikâyesi yazan Türkiye’nin genç girişimcileri Chain CEO’su Kemal Apaydın, OBSS CEO’su Zafer Şen, Insider CEO’su Hande Çilingir ve Parasut CTO’su Andaç Türkmen idi.
Girişimciliğin bir çeşit delilik olduğunu belirten Chain CEO’su Kemal Apaydın, “Girişimcilikte başarılı olmak için akıllı bir deli olmanız ve tabi iyi bir iş fikriniz olması gerekli” dedi.

Insider CEO’su Hande Çilingir ise 3,5 yıldır pazarda varoluşlarının ardından artık hedeflerinin Türkiye dışında Doğu Avrupa, Dubai gibi rekabetin olmadığı ülkelerde var olmak olduğunu belirtti. Şirketin sürdürülebilir büyümesi için çalışma arkadaşlarını şirketin bir parçası yapmanın önemli olduğunu belirten Çilingir, şirketin %12’sini bu yıl çalışanlara açacaklarını söyledi.

Paraşut CTO’su Andaç Türkmen ise şirket olarak kendileri gibi girişimciler için web tabanlı fatura ve tahsilat takibi yaptıklarını belirterek, “Kurduğumuz yapı sayesinde girişimciler operasyona daha az vakit ayırarak büyümeye odaklanabiliyorlar” dedi.

OBSS CEO’su Zafer Şen ise OBSS girişimini büyütürken karşılaştıkları en büyük zorluğun teknik etkinliği yüksek çalışan bulmak olduğunu belirterek, bunun üstesinden üniversitelerle işbirliği halinde staj ve eğitim programları düzenleyerek geldiklerini belirtti.
Euromessage CEO’su Altuğ İnci de eticareti düzenleyen yeni kanun ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Ödeme Sistemleri Sektörün Vazgeçilmezi
Moderatörlüğünü TV Yapımcısı Atıf Ünaldı’nın yaptığı Ödeme Sistemleri Paneli’nin konuşmacıları ise İninal CEO’su Çelik Ören, Digital Planet CEO’su Erdinç Börekoğlu, Paypal Genel Müdür Yardımcısı Cenap Doğru, İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, idi.

İninal CEO’su Çelik Ören İnial, hizmetleri ile bankacılık sisteminin dışında kalmış kişilerin ödeme sistemlerinden faydalanmasını sağladıklarını belirterek, özellikle gençlerin ve yurtdışındaki sitelerden yapılan alışverişlerde sistemlerinin tercih edildiğini söyledi. Digital Planet Proje Direktörü Erdinç Börekoğlu ise şirketleri ile eticaret şirketlerine elektronik fatura gönderme, geriye dönük 10 yıl fatura saklama hizmeti verdiklerini belirtti.

Paypal Genel Müdür Yardımcısı Cenap Doğru ise Paypal olarak ticarette para alıp vermenin bir hak olduğuna inandıklarını ve Paypal’da kurdukları sistem ile müşterilerinin bilgilerinin güvenlik düzeyinin yüksekliğinden söz etti.

İyzico CEO’su Barbaros Özbugutu da Türkiye’de eticarete girmek isteyen ve sanal pos almaya çalışan girişimcilere kolaylık ve hız sağladıklarını anlattı ve hizmetleri ile 7 bankanın pos cihazının 48 saatte alınabileceğinden söz etti.

AVM’lere Kargo Teslim Noktaları
Mall Lojistics CEO’su Emre Çizmecioğlu ise e-ticaret sitelerinin en önemli masraf kalemlerinden biri lojistik olduğunu belirterek, beyaz yakalıların işyerine teslim edilmesini istemediği bir eticaret ürününü en yakın AVM’deki teslim noktasından alabilmesi yönünde bir model geliştirdiklerini anlattı.

Yatırımcı Fikirden Çok Girişimci Arıyor
Metin Uca’nın moderatörlüğünü yaptığı Yatırım panelinin konukları ise Aslanoba Capital Kurucusu Hasan Aslanoba, Keiretsu Forum Yönetim Kurulu Başkanı Aydonat Atasever, Sefamerve.com CEO Mehmet Metin Okur,  Teb Girişim Bankacılığı Müdürü İbrahim Çoşkuner idi.

Aslanoba Capital Kurucusu Hasan Aslanoba projenin yatırıma değer olup olmadığını nasıl değerlendirdiğini şöyle anlattı; çok büyük pazarda büyük bir sorunu çözüyor olması ve biraz ivmelenmiş olması gerekli. Fikrin değeri bir dolar ise tutmuş bir işin değerinin bir milyon dolar olduğunu belirten Aslanoba, “Girişimcinin dijital zekaya sahip olması, çok iyi İngilizce bilmesi, çok iyi bir okuldan mezun olması şart bu kurucu gelecekte CEO olacak, bu nitelikleri taşıması lazım” dedi.

Keiretsu Forum Yönetim Kurulu Başkanı Aydonat Atasever ise eskiden girişimlerin önündeki en büyük sıkıntının melek yatırımcıya ulaşmak olduğunu belirterek, “Şimdi başarılı projesi olana finans bulmak zor değil. Buradaki problem artık para değil, önemli olan bir ihtiyaca çözüm bulmak. Girişimi doğurmaktan daha zoru yaşatmak ve geliştirmek. Biz fikir aşamasında olan projelere daha çok ilgi duyuyoruz. Projeye inanmak ve yürütecek vasıflara sahip olmak önemli” dedi.

Sefamerve.com CEO Mehmet Metin Okur ise tesettür giyimin eticaretteki yerinden söz etti.  Kadın teslimatçı uygulamalarının ürün iadelerini %35 oranında azalttığından söz etti.

Teb Girişim Bankacılığı Müdürü İbrahim Çoşkuner ise artık girişimcilerin finansmanının konuşulmaya başladığını belirterek, “İyi bir girişimcinin finansman sorunu olmaz. Yatırımcılar, devlet ve bankalar kredi vermeye başladı. Biz bankamızda da girişimcinin girişimini değerlendiriyoruz ve aynı zamanda girişimcinin girişimcilik özelliklerini sorguluyoruz” dedi.

Kargolar Artık Esnafa Emanet
Konferansta yapılan 5 panelden biri Lojistik idi. Lojistik Panelinin Moderatörü Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu BLUARM Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna, konukları ise Ünsped CEO’su Dr. Hakan Çınar, Eta Taşımacılık Genel Müdürü Hamdi Erçelik, Bukoli İş Geliştirme Müdürü Hakan Arıkan ve Webnak CTO’su Umut Gökbayrak oldu.

Panelde Türkiye’de eticaretteki yeni iş modellerinin lojistik pazarının geleneksel iş modellerini henüz daha zorlamadığı ancak büyük bir gelişim içinde olduğu konuşmacılar tarafından onaylandı. Özellikle büyük şehirlerdeki plaza çalışanlarının kargo trafiğinin yoğunluğunun iş yapmayı engellediği ve buna bağlı olarak da çoğu plazada teslimatın yasaklandığı anlatıldı. Bu konuda çeşitli iş modelleri geliştirildiğinden söz edilen panelde, esnafların akşam saatlerinde ve hafta sonları kargoların teslim alınabileceği bir teslimat noktası olarak kullanılmasına olanak veren sistemden söz edilerek esnafın artık kargo teslim noktası olacağı belirtildi.

 

Bu içerik 24/05/2016 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı