Yangın ve Yangın Korunma Eğitimi

YANGIN VE YANGINDAN KORUNMA EĞİTİMİ

Beykoz Üniversitesi Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı ve Efectis- ERA tarafından organize edilen Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik (BYKH Yönetmelik), Yangın Tahliye Şartları, Aktif ve Pasif Korunma Yöntemleri Genel Şartları ve Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre Yangın Tahliye Şartları konulu eğitim semineri 14 Şubat 2017, Salı günü saat 10.00- 16.00 arasında Beykoz Üniversitesi Kavacık Yerleşkesi Konferans salonunda gerçekleştirildi. Eğitimi Efectis- ERA grubunda Operasyon Müdürü Sayın Onur DAĞ verdi.

Eğitim sonunda özellikle iş sağlığı ve güvenliği öğrencileri, binaların yangına dayanıklılığı, binaların yangından korunması için sorumlu kişiler tarafından binaların inşası ve sonrasında kullanılması gereken yapı malzemeleri, yangın öncesinde binalarda alınması gereken önlemler, yangın esnasında yangın alanından insanların güvenli tahliye edilmesi konularında bilgi edinmiş ve öğrenciler konunun önemini daha fazla anlamışlardır.

Üniversitemiz bünyesinde bu eğitim seminerinin yapılmasına katkı sağlayan, destekleyen ve yardımlarını esirgemeyen Beykoz Üniversitesi Rektörlüğümüze, Efectis- ERA grubuna, Efectis- ERA grubundan Sayın Ülker VERENEL ve Sayın Onur DAĞ' a teşekkür ediyoruz.

YANMA, YANGIN, YANGIN TİPLERİ

Yanma bir kimyasal olaydır ve yanıcı maddelerin belirli bir ısı seviyesinde oksijenle birleşmesi sonucu oluşur. Yanma olayının gerçekleşebilmesi için yanıcı madde- oksijen ve ısının bir araya gelmesi gerekmekte ve yanmanın sonlandırılması için yanıcı madde, oksijen ve ısı kaynağından herhangi bir tanesinin ortamda olmaması gerekmektedir. Bu temel bilginin bilinmesi hem yanma olayının engellenmesi hem de yangının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve yangının söndürülmesinde uygulanacak yöntemin belirlenmesi için önemlidir.

Evlerde, işyerlerinde, okullarda kontrollü yapılan veya kazayla meydana gelen yanma olayının kontrol altına alınamaması sonucunda yanma olayı yangın olarak adlandırılır. Yangın, tehlike doğuran, önü alınamayan veya söndürülemeyen ve neticesinde maddi ve manevi kayıplara neden olan ateş olarak adlandırılmaktadır. Yangın için yapılacak bir diğer tanımlama ise; katı, sıvı veya gaz halindeki yanıcı maddelerin ısı alarak kontrol dışı yanmasıdır.

Yangın esnasında yanma olayından dolayı oluşan ısı, duman, zehirleyici gaz, boğucu gaz, insanlarda oluşan panik sonucu can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir. 

Yangınların çok farklı kategorilerde sınıflandırılmaları yapılabilmekle birlikte en yaygın ve önleme söndürme çalışmalarında fayda sağlayacak yaklaşım yanan maddenin cinsine göre yapılan sınıflandırmadır. Yangınlar için yapılan sınıflandırma, yangına sebep olan yanıcı madde ve yangının söndürülmesinde kullanılabilecek maddeler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir (ÇABUK, 2016).

Sınıf

Özellik

Söndürücü

A Sınıfı

Ahşap, kâğıt, odun, saman, kömür vb. katı maddelerin tutuşması ile oluşan yangınlardır.

  • Su
  • ABC sınıfı kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları

B Sınıfı

Çeşitli yağlar, boyalar, her cins akaryakıt vb. süratle yanan ve kolay alev alan sıvılardan kaynaklı oluşan yangınlardır.

  • ABC- BC sınıfı kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları
  • Karbondioksitli (CO2) yangın söndürme cihazı
  • Yanıcı maddenin oksijenle temasının önlenmesi için örtülmesi ve kapatılması

C Sınıfı

Asetilen, bütan, propan vb. basınç altında ateş alabilen gazların neden olduğu yangınlardır.

  • ABC- BC sınıfı kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları
  • Karbondioksitli (CO2) yangın söndürme cihazı
  • Yanıcı maddenin oksijenle temasının önlenmesi için örtülmesi ve kapatılması

D Sınıfı

Alüminyum, sodyum, magnezyum vb. yanıcı metallerin neden olduğu yangınlardır.

  • Bu sınıf yangınlarda özel kimyasal tozlu yangın söndürme cihazları, kum, toprak kullanılır.

E Sınıfı

Elektrik teçhizat, tesisat ve ekipmanları ile elektronik cihazlardan kaynaklı yangınlardır.

  • Söndürücü olarak boğucu soğutucular,
  • Karbondioksitli (CO2) yangın söndürme cihazı
  • Bikarbonat tozlu yangın söndürme cihazı

Tablo 1: Yangın Sınıfları, Yangınlara Neden Olan Maddeler, Söndürücüler (ÇABUK, A., 2016)

 

Hazırlayan: Semih KEFAL, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı

Bu içerik 23/02/2017 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı