Dünyaca ünlü prestij kalem üreticileri, koleksiyonerleri ve sanatçıları Çırağan Sarayı’nda düzenlenen dünyanın ilk kalem festivali Penfest’te bir araya geldi. Açılış konuşmalarını ünlü yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan ile eski Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın yaptığı Festival’e Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Çağan Uzman konuşmacı olarak katıldı.
Ali Çağan Uzman Çizim, Grafik Tasarım ve İllüstrasyonda Kalemin Önemini Anlattı
Penfest’te dünyaca ünlü prestij kalem markalarının özel tasarımları ilk kez Türkiye’de Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliklte sergilendi. Kalem işleme sanatçılarının eşsiz eserlerinin konuklara tanıtıldığı, markakalem.com tarafından düzenlenen festivalde kültür-sanat, siyaset, tarih ve akademiden ünlü isimler de yer aldı. Festivalin açılış konuşmalarını yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan ile eski Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı yaparken, aynı zamanda Türk edebiyatının ünlü kalemleri Buket Uzuner ve Feridun Andaç ile söyleşiler gerçekleştirildi. Sunucu ve yazar Metin Uca ile gün boyu ‘Kalemin Doğrusu’ yarışmasını yaparken, yarışmacılara sürpriz hediyeler dağıtıldı. ‘Yazı Tükanı’ ile kaligrafi sanatının incelikleri gösterilip, hemen ardından da Koray Şerbetçi ve Prof. Dr. Muhittin Şimşek kalemin derin tarihi hakkında bilinmeyenleri aktardı. Derya Aslan’ın keyifli sohbeti ve soruları eşliğinde ünlü akademisyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile ‘Kalem ve Diplomasi’, Prof. Dr. Nabi Avcı’yla da kalemler üzerine özel bir söyleşiye yer verildi. Etkinliğe Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi adına katılan Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Çağan Uzman, çizim, grafik tasarım ve illüstrasyonda kalemin önemi üzerine Metin Uca ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
Ali Çağan Uzman, Çizim, illüstrasyon ve grafik tasarım alanında, eskiz ve kara kalem çalışmaları için HB, 2B, 6B vb. kurşun kalem çeşitlenin yanı sıra akademilerde çok tavsiye edilmese de basmalı uçlu kalemlerim kullanılabileceğini, aynı zamanda dolma kalem ile eskizler çizmek ve bunları sulandırıp çeşitli tonlar elde etmekte mümkün olduğunu belirtti. Karakter tasarımı ve animasyon çalışmalarında rapido veya benzeri water-proof kalemlerin oldukça kullanışlı olduğunu söyleyen Uzman, farklı kalınlıkları ile çizgi değerini arttırmak mümkünken sonrasında suluboya veya guaj boya ile renklendirme imkânı sağladığını, aynı zamanda clean-up sürecinde kullanılabildiğini söyledi. Marker kalemlerin logo eskizlerini ve karakter tasarımlarını renklendirmeye uygun olduğunu ifade eden Ali Çağan Uzman, özellikle lekesel değeri olan figüratif veya natürmort eserler için kömür kalemlerin yanı sıra brush-penlerin de kullanılabileceğini belirtti. Ali Çağan Uzman, konuşmasında çizimin ve tasarımın dijitalleştiği günümüzde, kalem ve mürekkep kullanmanın avantajlarına da değinerek, bu avantajların kalıcılık, otantiklik ve ekonomik değer, büyük ve gerçek oranlı çizme imkanı ve her yerde çizim yapabilme olanağı olduğunu ifade etti.
Bu içerik 09/11/2018 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.