“Deprem Gerçeği ve Depremden Korunma” Söyleşisi Gerçekleşti

Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Depremden Korunma” adlı söyleşi 28 Kasım Perşembe günü saat 11:00’da Rektörlük Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşti. Yüksek Mimar-Mühendis Yoshinori Moriwaki’nin etkileyici sunumu öğrencilerimizi çok etkiledi.

Depremin Zararı %70 Azaltılabilir”

Japon Yüksek Mimar-Mühendis Moriwaki, eğer yeterli önlem ve eğitim çalışmaları yapılırsa, depremin verebileceği zararın %70’e kadar azaltılabileceğinden söz etti. Söyleşide depremin dalga dalga yayıldığını ve dünyanın bir yerinde gerçekleşen depremin, farklı bir yerde etkilerinin olabileceğiniz sözlerine ekledi.

“Deprem Öncesinde Ne Yapmalı?”

·       Evde Su Depolamak, insanların su içmeden en fazla üç gün yaşayabileceklerinden söz eden Moriwaki, su şişelerinin genellikle kolay ulaşılabilecek yerlerde depolanmasının önemini vurguladı.

·       Yararlı Ögeleri Saklamak, çikolata gibi kalori açısından zengin ve aynı zamanda da saklanması kolay gıda malzemelerinin ev içinde depolanması gereklidir.

·       Eve Dönüş Rotası Belirlemek, acil bir durumda aile bireylerinin birbirini bulması ve aralarındaki iletişimin kopmaması için deprem öncesinde bir ”eve dönüş rotası”nın belirlenmesi önemlidir.

·       Sosyal Medya Hesaplarını Kontrol Etmek, olası afet durumunda sosyal medya hesaplarından gelişmeleri takip ederken bir yandan da bu hesaplardaki arkadaşlarla iletişim halinde olmak gereklidir. 

“Deprem Anında Ne Yapmalı”

·       Sakin Olmak, önce sakinleşip beden güvenliğini sağlamak ve yatağın yanına bedenini yaslayarak güvende olmak önemli olacaktır.

·       Elektrikli- Gazlı Aletleri Kapatmak, Japonya’da meydana gelen depremlerin büyük kısmının yaklaşık üç dakika sürmesine karşın Türkiye’de bu sürenin ortalama 40-45 saniye olması nedeniyle özellikle Japonya’da bu önlemleri almak oldukça önemlidir. Ülkemizde de deprem anında ya da depremin bittiği anda bu önlemleri almak daha büyük felaketleri önleyici olacaktır.

·       Yaşam Üçgenine Kaçmak, deprem anında başın üst kısmını ve boynun arka kısmını elle kapatarak masanın ya da yatağın yanına eğilerek depremin bitmesini beklemek ve bu yaşam üçgeninde aile bireyleriye birlikte olmak deprem anında yapılacak temel hareketlerdendir.

“Deprem Sonrasında Ne Yapmalı”

·       Kapının yakınlarında bıraktığımız deprem çantasını olabildiğince pratik biçimde alıp, bina dışına çıkmak gerekir. Deprem çantasında özellikle olması gereken şeyler, su, düdük, toz maskesi gibi sıralanabilir.

·       Önceden belirlenmiş aile toplanma yerine en kısa zamanda ulaşmaya çalışmak deprem sonrasında yapılacaklar listesinde yer almaktadır.

“Deprem Anında Masanın Yanında Mı, Altında Mı Durmalı?”

Japon Yüksek Mimar-Mühendis Moriwaki, Japonyadaki gibi eşyaları sabitlemiş, depreme her an hazırlıklı sismik izolatör sistemi ile oluşturulan binalarda masanın altında durmanın gerektiğinden söz etti. Bu sayede raflardan gelebilecek eşyalara karşı başın korunması hedeflenmektedir.  Moriwaki, binanın sağlamlığı hakkında emin olunmayan durumlarda masanın yanında durarak, yaşam üçgeni oluşturmanın önemini vurguladı.

Deprem sırasında ve sonrasında panik yapmadan, yaşam üçgeni oluşturarak deprem öncesinde planlanmış acil durum planını uygulamak ve deprem konusunda devamlı olarak eğitim almak ve depreme her an hazırlıklı yaşamak onun etkilerini en aza indirgeyecektir. 

Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Depremden Korunma” adlı söyleşi sonunda Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Sayın Prof.Dr. Nüket Güz tarafından Japon Yüksek Mimar-Mühendis Moriwaki’ye çiçek, teşekkür belgesi ve Moriwaki’nin çok sevdiği Atatürk’ün portresi takdim edildi.

 

Bu içerik 28/11/2019 tarihinde güncellenmiştir.

HABERDAR OLUN

Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.

Tercih Danışmanlığı