Sanat ve Tasarım Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı tarafından, Turizm Haftası kapsamında gerçekleştirilen "Gastronomi Turizminde Güncel Trendler" paneli 18 Nisan 2022 Pazartesi Günü Zoom üzerinden çevrim içi gerçekleştirildi. Panel kapsamında turizm sektörünün gastronomiye etkisi, geleceği ve yapılması gereken uygulamalar konuşulacak olup merak edilen sorular yanıtlandı. Panel kapsamında; yeşil restoranlar, coğrafi işaretli gıda ürünleri, tematik ürün rotaları, TÜRSAB Gastronomi Treni, uluslararası alanda Türk mutfağının tanıtımı, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Gastronomi alanında Türkiye’den üye şehirler, gastronomi turizminde eğitimli turizm rehberlerinin artırılması gibi bir çok konu başlığı ele alındı.
Türkiye’de “Gastronomi Turizmi”nin gelişimi ve dünyadaki yeri kapsamında gerçekleşen panele Turizm Uzmanı Nilüfer Yücedağ ile Sanat ve Tasarım Fakültemiz öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu’nun konuk olurken moderatörlüğü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Selin Uysal Afacan yürüttü. Turizm Uzmanı Nilüfer Yücadağ, gastronomi turizminin Türkiye için son derece önemli bir alan olduğunun altını çizerken, gastronomi turizmine biraz geç kalındığını da belirtti. Yücadağ; “Gastronomi turizmi kapsamlı bir konu. Bir noktadan başlamak gerekiyor. Örneğin; sokak lezzetlerimiz modernize edilebilir.” şeklinde konuştu. Gastronomi ve tarih ülkesi olduğumuzu belirten Yücedağ; “Her ilimizde tarihi ve kültürel mekanlar var. Gastronomi anlamında da yine her ilimizde çeşitli lezzetler mevcut. Aslında lezzetlerimize inovatif dokunuşlar yapılabilir. Orijinalliği değişmeden ufak dokunuşlar farklı tat kültürlerini de yakalamak için önemli olacaktır.”
“Gastronomi turlarını cazibeli hale getiren şey rafine lezzetleri sunmak.”
Gastronominin, kültür turizminde kalite algısını da belirleyen bir etmen olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Suavi Ahipaşaoğlu burada seyahatin odak noktasına gastronomiyi alanlardan bahsettiğinin altını çizdi.Gaziantep’e gerçekleşen kültür turlarında ana etmenlerden birinin gastronomi olduğunu belirtirken, yüksek harcama yapılan ve kazanç sağlayan nitelikli bir alan olduğu da söyledi.
Ahipaşaoğlu sokak yemekleri ile ilgili şöyle konuştu; “Sokak lezzetlerinde kültür farklılıkları vardır. Bu noktada gastronomi anlamında bilgi birikimi kesinlikle olmalı. Sokak lezzetleri dediğimiz konu aslında belli bir yoğunluk olmalı ve bu yoğunluğun acelesi olmalı. Çin, Tayland, Hong Kong gibi Uzak Doğu ülkelerinde yemek sokakları bulunuyor. Çünkü bu ülkelerde 14 saat çalışılıyor. İnsanlar ayaküstü atıştıracakları, belli başlı hızlı yenen gıdalara ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle sokak lezzetleri bir hayli fazla ve buna ilişkin noktalar mevcut. Bizim sokak lezzetlerimiz için de belirli düzenlemeler getirilerek prosedüre uygunluğu sağlanıyor. İstanbul için örneğin; simitler artık tabla üzerinden satılmıyor. Belediyeden izinli, kapalı arabaların olması gerekiyor.”
Ahipaşaoğlu, günümüzde önceliklerin yer değiştirdiğini de söyleyerek, gastronomi turizmi ardından kültür turizminin gelmekte olduğunu şu sözlerle vurguladı; “Öncesinde Mardin’in taş yapıları görülmeye gidilirdi, sonrasında geleneksel yemeklerin tadımı gerçekleşirdi. Şimdi kaburga dolması yedikten sonra taş yapılarını da görelim algısı bulunuyor.” dedi.
Gastronomi turlarını cazibeli hale getiren şeyin rafine lezzetleri sunmak olduğunu belirten Ahipaşaoğlu; yerel yemeklerin lezzetlerine dikkat edilmesi gerektiğine söylerken inovasyonun cazibeyi artıracağına değindi. İnovatif ürünlerin ortaya çıkmasının ülkemiz ve gastronomi içinde değerli olduğunu aktardı.
“Nerede yemek yenecek sorusu daha fazla sorulur oldu.”
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Selin Uysal Afacan, son zamanlarda özellikle kültür destinasyonları noktasındaki gezilerde ve turlarda nerede yemek yenecek sorusunun daha fazla sorulur olduğunu kaydederken, lezzetlerin standartlarına da dikkat çekti. Gastronomi turizminde standart lezzetlere dikkat çeken Afacan; “En temelde mercimek çorbasının çok farklı versiyonlarını yapanlar var. Standart lezzet dediğimiz bir durum oluşmamış durumda. Bu noktada bile bir standart olmayışı gastronomi turizmini etkiliyor.” dedi.
Panele; Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, İzmir Kavram MYO Aşçılık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Bayram Öz, Nejat Yahya, Turizm Rehberi İsmail Güneş ve Gastronomi Turizmi ile ilgili davetliler ve öğrencilerimiz katıldı.
Bu içerik 17/05/2022 tarihinde güncellenmiştir.
Beykoz Üniversitesini yakından takip etmek çok kolay, yapman gereken tek şey mail adresini bizimle paylaşmak. Haftalık bülten ile yaklaşan etkinlikler, haberler ve daha birçok konudan anında haberdar olabilirsin.